Talán az AC az egyetlen vitorlásverseny, mely annyira megmozgatta a rendezők fantáziáját, hogy játékfilm is készült belőle.

Kettő is. Az egyik egy

ausztrál soroztaként

debütált, ahol 1983-as ausztrál győzelem volt megfilmesítve, míg a  másik egy sikeresebb, az 1983 és 1987-es AC köré szőtt történet, ahol egy romantikus szálon keresztül figyelhettük meg a küzdelmeket. Hogy jó volt-e vagy sem, az más kérdés. Minden esetre az tény, hogy kultfilm lett a vitorlázók körében, bár elsősorban ritkaságának köszönhetően. Rendes címén ”

Wind

” itthon „Szelek Szárnyán”-ként futott.


Néha néha foglalkoztatott a gondolat, hogy milyen hajók is szerepeltek a filmben, mikor is  a múlt héten konkrétumokba is belefutottam.


Hát lássuk mi van itt:


A Geronimo, hőseink győztes hajója az 1984-es ausztráliában rendezett AC-n szereplő America II volt még pedig az US-42, ami a New York Yacht Club három hajós projektjének az első hajója volt. Mindegyiket America II-nek hívták.  Ez a hajó került elöször Fremantle-be, ahol a helyi viszonyokat vizsgálták vele és ennek megfelelően szedték szét és rakták össze. Ezért rajta maradt a név is, hogy LEGO.Végül az US-42, US-44 és az US-46 közül az US-46-ot küldték csatába, de csak az ötödik helyen végzett kikapva a franciák French Kiss nevű hajójától. Szerény 15 millió dollárjába került a NYYC-nak ez a három hajós project. Ennek  a verdának még az volt az érdekessége, hogy a tőkesúlyt „terepszínűre” festették, hogy amikor megdől, akkor se látszódjon belőle sok. Ez a tőkesúly mizéria a 83-as AC után kezdődött, amikor kinevezték az Australia II-n található szárnyas keelt a győzelem fő forrásának.



Visszatérve a filmbéli szereplésre dramaturgiailag úgy volt helyes, hogy a hősnő is kivegye a részét a győzelemből és az általa vart „csodafegyvert” használva áll fel vesztett helyzetből a Geronimo. Persze ez nem volt más, mint egy top spinnaker, ami egyébként az AC 12-er korszakában nem volt használatos. Minden esetre Bogárszárnyként híresült el.