Bevallom nagyon vártam. Legutóljára 20 éve volt ilyen mélységig a vitorlázással foglalkozó film.

Akkor sem ment a magyar mozikban, hanem csak késöbb , DVD találkozhattunk vele. Biztosan sokan emlékeznek, hogy az America Kupának jelentős történéseit játékfilmként feldolgozó Szelek szárnyán című filmre.



Nos, azóta semmi. De most jött egy film, ami nem használja az amerikai klisséket hiszen francia, csakúgy mint az a verseny a Vendée Globe, amit bemutat. És ahogy, Fa Nándor – a film utáni beszélgetésen elmondta, igen hitelesen teszi ezt. Egy laikusok által érthető történetet belefűzve teszi mindenki számára  érthetővé és élvezhetővé ezt a filmet.  Sok vitorlázással, tengerrel, és gyönyörű  óceáni naplementékkel, napfelkeltékkel. Bevallom voltak jelenetek amikor lúdbőröztem és ez már régen történt meg velem filmnézés közben.



Az biztos, hogy ha valamit érdemes és kötelező moziban egy vitorlázónak megnéznie, az ez a film.  Ráadásul a magyar szinkron is olyan jól sikerült, hogy talán csak egy apró hibát sikerült észre vennem benne első nézésre, vagyis a film hazai forgalmazói vették a fáradságot, hogy szakszerű fordítást adjanak a szinkronhoz.



Mondhatnánk azt, hogy a vitorlázásról szóló filmek hiánya miatt, ha jön egy ilyen film, akkor az biztosan elkápráztat egy vitorlázót, de ez esetben nincsen erről szó. Szinte hiba nélküli a környezet bemutatása, a dramaturgia miatt kevés engedményt tesznek a Vendée Globe valóságához képest.  És ez valami új Szelek Szárnyán című film butácska történései után. Sőt, nagyon is sok . Ez valóban vitorlázásról szóló film.