Az én véleményem szerint a Hajókiállítás egyik fő feladata az, hogy hajókat mutasson be. Ez ritkán, sőt általában soha nem sikerül hazai szárazföldi hajókiállításon.

Ha nem lenne olyan csúnya zöld...
Ez alól üdítő, sőt igen jó kivétel volt az idei Pannon Boat Show, ahol 20 hajó (Egy kicsit több, de még mindig nem szeretik hajónak tekinteni az rc versenyhajókat, pedig csak az anyagi innováció mértéke más, a szellemi nem.)
került kiállításra. Belépve a csarnokba rögtön megfogott a sok vitorlás hajó jelenléte. Ki a hajót jött el népszerűsíteni, ki a hajóosztályát vagy éppen az osztályban hazánkba rendezett világversenyét. A Dragon osztály egy gyönyörűen felújított fa hajóval népszerűsítette magát és a 2010-ben megrendezésre kerülő kenesei Európa Bajnokságát. A J24-es csapat a 2008-ban rendezett füredi Eb-t, , az rchajók
pedig a 2009-es sukorói VB-t.
A Csillaghajó, a Melges 24, az UFO-k mind, mind azt az érzést keltették bennem, hogy végre egy vitorlás versenyző számára is tud valamit mutatni a kiállítás.

Ugyan akkor a tengeri túravitorlázás kedvelőinek is volt választék közöttük a Salona 37, aminek szépségét
már Bécsben kiszúrtam magamnak.
Ezt többen is így láthatták a világban, hiszen ez a horvát gyártású hajó az idei év egyik favoritja volt a különböző díjazásokon.

Érdekes perspektivából
Jó ötletnek tartottam a hajóépítést és volt próbálkozás medence üzemeltetésére. Bár picike lett, azért sikerült víz alatti fényképezést és némi búvárokítást tartani benne.

Nézzünk néhány hivatalos gondolatot:


Közel hat ezer látogató tekintette meg az újdonságokat a három nap alatt és minden idők legtöbb vitorlása lett csarnokban kiállitva, összesen 20db. Ezek zömében teljes vitorlázattal. Volt olyan vitorlás aminek a megtekintése közel 30percet kellet sorban állni.


Nagy sikere volt a közönség soraiban a PBS legszebb verseny vitorlásának a Melges 24-nek, és a legszebb vitorlásának  Dufour 365 hajónak. A hajóépítés élőben nagyon látványos volt és még határ idő előtt 3 órával elkészült a 6m-es műanyag vitorlás alsó hajótest.


Közel 30 hajóra született üzletkötés a helyszínen előzetes információk alapján, a legkirívóbb az volt hogy egy 375 lábas motor yacht-ot poszter illetve katalógus alapján foglalóztak le.


Nagy érdeklődésre tett szert a búvár szekció, akik jelezték jövőre kb. háromszor ekkora területen szeretnének megjelenni, és igazi merülő tornyot is hoznak.


A jövő hajós nemzedéke pedig betöltötte a termet mint kis kalóz, hiszen a gyermek arcfestésre tömött sorokban várakoztak a gyerekek.


A kiállítók teljes megelégedésére a Vip stand teljes erővel üzemelt ahol különböző finom italok társaságában lehetet beszélgetni a partnerekkel.


Nagyon jó ötlet volt a Bahart kártya és KÉK könyv kedvezmény, hiszen szép számú balatoni vitorlázó jelent meg ezen seregszemlén.


Megszületett a döntés a szakma bevonásával 2008-ban egy hónappal korábban rendezzük meg a PBS. kiállítást.


A kiállítás szervezői

Egyszóval a kiállítás szervezői is sikeresnek ítélték meg a rendezvényt.

Summásan a véleményem a következő. Az látszik, hogy a kiállításban nagy szív van benne, de hogy hosszú távon ez az elképzelés megállja-e a helyét és kibírja-e a bejáratott, másik Boatshow mellett, azt még igy a második alkalom után sem tudom. Az időpont nem rossz, sőt a hajóépítőknek optimális is lehet és talán kedvező a távolság a tavaszi eseménytől.