Bevallom már régóta piszkálta a fantáziámat az Audi Sailing Academy, hiszen az egyetlen olyan oktatás itthon, ahol a professzionális vitorlázást kurzusszerűen a gyakorlatban is oktatja.

Régi problémának látom itthon, hogy az „én tudok vitorlázni” kifejezés mögött a kijelentők maguk sem tudják, hogy ez valójában mit jelent. Mert „én már 30 éve vitorlázok”, mert „én már vitorláztam az Atlanti óceánon”, mert „én már indultam a Kékszalagon”, válaszokkal indokolják a kijelentést. De ez nem jelent mást csak tapasztalatot. Nyílván minderre szükség is van, de azért az sem baj, ha TUDJUK hogyan kell kezelni egy vitorlás hajót.



Az Audi Sailing Academy pont ezt tanítja. Ha valaki veszi a fáradságot és végig jár egy ilyen három napos kurzust, akkor rájön, hogy ténylegesen mennyire képzett a hajókezelésben és ha szükséges, pótolhatja is a hiányosságait. Az intenzív három nap után biztosan valamilyen formában átértékeli a hozzáértését. Ha megfelelőnek érzi, akkor azért, ha kevésnek bizonyult, azért.  Mindenképpen jelentősen segíti a vitorlás karrierjét, hiszen azokban a dolgokban is biztos lesz, amit korábban csak ösztönből csinált jól.



Az oktatás nem a versenytaktikára helyezi a főhangsúlyt, hanem a hajókezelésre. Miként és hogyan kerüljünk egy bóját, miként segítsük testsúlyunkkal a manővereket, hogyan használjuk, állítsuk a  vitorlákat?  A versenytaktika kis részét képezi az oktatásnak és inkább a manőverek elsajátításában nyújt segítséget.



Magyarország legjobb vitorlázói közül többen oktatják a nebulókat. Goszleth Marcell, Majthényi Szabolcs vagy Berecz Zsombor neve a garancia arra, hogy magas színvonalú, hibátlan tudást kapnak a tanfolyam résztvevői. Hitelességükhöz, hozzáértésükhöz nem fér kétség. Rajtuk kívűl minen hajón egy képzett skipper segíti az oktatást.

A tanfolyamon találkozhattam ugyan olyannal is, aki élete egyik legkomolyabb kalandját élte át tavasszal az Adrián –mint első vitorlásélmény- és rögtön beleszeretett a sportba és meg akarta tanulni.  Kicsit nagyot ugrott. Volt is baj rendesen, de a végére is töretlen szándékkal állt a dolgokhoz.



Az Audi Sailing Academy külcsínében is rendben van.  A jól kitalált és használt arculat mellett jó hajók állnak a rendelkezésükre. Az akár hat db Elan 310-est az Elyacht biztosítja. A hat egységes hajó az egyik legsportosabb tengeri vitorlás hajó a tavon. Az ebben a műfajban szokatlanul tágas munkatér kiváló a csapatmunka, összeszokottság javítására, a sportos mozdulatok elsajátítására. A hajót kormányzó ember pedig viszonylag hamar megtapasztalja, hogy, ha  a vitorlák nem állnak optimálisan.



Az egész tanfolyam egyik legszimpatikusabb része Horányi-Névy András elképesztően profi fotós és videós munkája. Ott volt a tanteremben szélben, esőben ( ha lett volna hó biztosan ott is) felszállt a hajókra, drónt használt egyszóval szinte kivette a részét a hajósok munkájából miközben elképesztő minőségű felvételeket készített.  Munkájából alant álljon egy jelentősebb mennyiségű fotó:


asa_2014_2_Day1_1920px_12.jpg

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


Összességében:

A hazai nagyhajós vitorlázás jelenleg ott tart, hogy jó hajókezeléssel  is előre lehet kerülni egyes nagyhajós osztályokban.  Ezért elég kézenfekvő, hogy egy ilyen tanfolyamot végig járjon az ember, hiszen már csak az itt tanultak segítségével is előbbre kerülhet.


Audi Sailing Academy


Elyacht


Ugyan az máshogy


Fotó: Horányi-Névy András