A szisztematikus munka meghozta az első eredményeket a magyar vitorlázásban

Öt olimpiai résztvevő – Utánpótlás-eredmények – A Balaton nemzetközi versenyhelyszín – Folyamatos informatikai és infrastrukturális fejlesztések

Az évek óta tartó, szisztematikus munka eredményei egyre inkább kézzelfoghatóak a magyar vitorlázásban. A sportág – a szörfösökkel együtt – öt résztvevőt küldhet a riói olimpiára, fiatal versenyzői között több olyan tehetség is van, akik a soron következő olimpiákon várhatóan sok örömet okoznak majd a magyar szurkolóknak. A sikerek mögött a klubokban és a sportági szakszövetségben folyó komoly munka rejlik, amelyet a MOB és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, számos szponzor és a gyerekek szülei is komoly anyagi erőforrásokkal támogatnak, mondta csütörtökön Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára a szervezet hagyományos, szezonyitó sajtótájékoztatóján.




A vitorlázók természetesen olimpiai résztvevőikre a legbüszkébbek. Az öt résztvevő azt jelenti, hogy minden egyéni hajóban lesz magyar induló Rióban. Berecz Zsombor a finn dingi hajóosztályban az elsők között szerezett olimpiai kvótát, s a barcelonai Európa-bajnokságon nemrégiben megszerzett ezüstérme jelzi, hogy számolni kell vele a legjobbak között is az ötkarikás játékokon. Laser Standard osztályban még nem zárult le a válogató. A kvótát Tomai Balázs szerezte a tavalyi világbajnokságon, de az eddig lefutott három válogatóverseny alapján Vadnai Benjamin a legesélyesebb az indulásra. Őt és testvérét, Jonatánt méltán tartják számon a sportág legnagyobb tehetségei között, mindketten több korosztályos világ- és Európa-bajnoki cím tulajdonosai.



Érdi Mária meglepetésként néhány héttel ezelőtt szerezte meg az olimpiai indulás jogát Laser Radial osztályban. „Mári” négyszeres korosztályos világbajnok, akit sokan szintén a jövő egyik nagy reménységének tartanak. Rajtuk kívül a szörfösök között Gádorfalvi Áron immár hatodik olimpiáján vehet részt, és sikerült a kvótaszerzés Cholnoky Sárának is. Ezzel az indulószámmal egyébként a kvótát szerző sportágak között a magyar vitorlázás az ötödik helyen áll jelenleg.

Mint Holczhauser András elmondta, a siker több pilléren nyugszik. A nemzetközi eredmények nyomán a vitorlázópalánták számára kézzelfogható példaképek jelentek meg, akik a szponzorok és a családok figyelmét is a sportágra irányítják. Ezzel felértékelődik a vitorlásiskolákban és az egyesületekben végzett oktató és utánpótlás-nevelő munka, amelyet az MVSz koordinál. Ezen a területen nagy mértékben sikerült előrelépni az elmúlt években: a VitorlásSuli programban a szövetség akkreditálja és ellenőrzi a vitorlás oktatásban folyó műhelymunkát. Az edzőképzést hozzáigazították a nemzetközi normákhoz, a Testnevelési Egyetemen OKJ-s és 2017-től már szakedzői képzési is folyik majd. A nemzetközi vitorlás szövetséggel, a World Sailinggel folytatott együttműködés keretében az oktatásban a legmodernebb anyagokat alkalmazzák, és folyik a saját segédanyagok fejlesztése is. Mindezeket a Nemzeti Vitorlás Képzési Programban összegzik majd, amelynek megjelenés májusra várható.



A számok is egyértelmű fejlődést mutatnak. A Magyar Vitorlás Szövetségnek közel 130 tagszervezete van. A 18 év alatti sportolók száma az elmúlt években harminc százalékkal nőtt, s egyre több látogatót vonzanak a sportágat népszerűsítő rendezvények. Ezek közül Holczhauser András a GoBoating nyílt napot emelte ki, amelyen bármely diák kipróbálhatja a vitorlázást a hozzá legközelebb eső vitorlás klubban vagy iskolában. A nyílt napot, amelyen tavaly több mint ezer fő vett részt, idén június 9-én szervezik meg.

A sportág sikerességét jelzi az is, hogy egyre több népszerű és népes hajóosztály választja világversenyei színhelyéül a Balatont. 2015-ben például a legnépesebb utánpótlás-hajó, az Optimist hajóosztály Európa-bajnokságára került sor Balatonföldváron. 2016-ban a 470-es és 420-as hajóosztály junior EB-je lesz Balatonfüreden, a Cadet hajóosztály Európa-bajnokságát Tihanyban, a Kalóz osztály junior EB-jét pedig szintén Balatonfüreden tartják. 2017-ben finn dingiben Gold Cupot (világbajnokság) és J24 EB-t, 2018-ban Dragon EB-t rendeznek a Balatonon. A Pécs melletti Orfűn pedig a modellvitorlázók Világbajnokságára kerül majd sor.




Az élsport mellett nem szabad megfeledkezni a sportág bázisát alkotó szabadidő-vitorlázókról sem. Egy részük rendszeresen részt vesz a balatoni és nemzetköz versenyeken, ám nagy számban vannak olyanok is, akik vitorlás túrázással vagy amatőr versenyeken való indulással csatlakoznak a sportághoz. Számukra a Yardstick Trophy amatőr versenyei jelentenek kapcsolódűsi lehetőséget  versenysporthoz.



A Magyar Vitorlás Szövetség terveiről szólva a főtitkár kiemelte, hogy a szervezet idén hat felnőtt és öt ifjúsági versenyt szervez majd. A legismertebb és sok látogatót vonzó Kékszalag és a balatonfüredi Évadnyitó mellett kiemelte a Nagyhajós és az Ifjúsági Bajnokságokat, amelyek a legrangosabb hazai regatták lesznek. A tervek között egy komoly infrastrukturális fejlesztés is megtalálható: folyik a Balatonfüredre tervezett nemzetközi vitorlás központ építésének előkészítése. A pályázati forrásokból finanszírozott beruházás valószínűleg idén ősszel startol majd.