A Balatonfüredi Yacht Club rendezheti a Dragon vitorlás hajóosztály Európa-bajnokságát 2018-ban

Jelentős sportdiplomáciai sikert ért el a magyar vitorlázás: a Nemzetközi Dragon Szövetség (IDA) párizsi közgyűlésén úgy határozott, hogy a Dragon vitorlás hajóosztály 2018. évi Európa-bajnokságának rendezési jogát a Balatonfüredi Yacht Clubnak (BYC) ítéli. „Rendkívüli köszönet illeti a klubot, Balatonfüred városát, a pályázathoz támogatást nyújtó Hungária Yacht Clubot és a Magyar Vitorlás Szövetséget is, hiszen ez közös eredmény, mindannyiunk sikere” – mondta a szavazás után Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke.



A Nemzetközi Dragon Szövetség mindig éves közgyűlésén dönt a három évvel később tartandó világversenyek rendezési jogáról, amelyet egy konkrét városnak illetve a rendező  klubnak ad. A párizsi szavazás egyhangú volt, amiben nagy szerepe volt annak a ténynek, hogy szeptemberben Tim Pearson, az IDA főtitkára személyesen tekintette meg a helyszínt, és nagyon elégedett volt az infrastruktúrával. Az ő véleménye és benyújtott jelentése igen pozitívan hatott a szavazó küldöttekre.

A Magyar Dragon Szövetség 2014-ben harcolta ki előzetesen a jogot arra, hogy idén versenybe szállhasson a 2018. évi Dragon Európa-bajnokság megrendezéséért. Az osztályszövetség pályázatot írt ki hazai kluboknak, amelyet a Balatonfüredi Yacht Club nyert meg, így velük kezdték meg az előkészületeket.



A versenyen 60-80 résztvevő hajóval számolnak, amelyek elhelyezéséhez a BYC mellett támogatóként a Hungária Yacht Club is segítséget nyújt majd. Balatonfüred városa szándéknyilatkozatban jelezte, hogy támogatja az esemény megrendezését, többek közt azzal is, hogy a résztvevők számára ingyenes parkolási lehetőséget biztosít majd a klub közelében.

Az eseményre 2018. május végén kerül majd sor, s ez fontos az idegenforgalomnak is: a versenyzők, edzők, versenybírók és kísérők, összességében mintegy 300-500 komoly vásárlóerőt képviselő látogató mintegy mintegy 4.000 vendégéjszakát töltenek majd a városban. Ezért is támogatta a Magyar Dragon Szövetségnek a világverseny elnyerésére vonatkozó pályázatát a Sport Nagyköveti Program keretében a Turizmus Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Dragon hajóosztály a világ egyik legnépszerűbb tőkesúlyos hajóosztálya. A háromszemélyes hajó rendkívül elegáns, egyúttal – noha már kilencen éves mútra tekinthet vissza – vitorlázása komoly sportértéket képvisel. Talán ez az oka, hogy számos világ- és olimpiai bajnok vitorlázó ebben az osztályban folytatja pályafutását, s mellettük igen sok kiváló amatőr sportoló teszi izgalmassá a világversenyeket. A hajóosztályt az európai arisztokrácia is kedveli: a nemzetközi szövetség elnöke Konstantin, egykori görög király, aki 1960-ban olimpiai bajnoki címet is nyert a hajóval. De vitorlázik Dragonnal a dán trónörökös herceg és fia vagy a norvég király is.



2010-ben Balatonkenesén rendezték meg az osztály Európa-bajnokságát, amelyen akkor 60 hajó indult. A magyar vitorlázók közül a legjobb eredményt Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata érte el, akik a 2013. évi világbajnokságon az angliai Weymouthban negyedikek lettek.


Fotó: Mag Andi