Az utóbbi időben minden hajós divatanyagban szakálluk nőtt a férfiaknak, úgyhogy az már biztos, hogy egy Nautic 370 vordeckjén frissen borotválva feszíteni nem lesz trendi ezen a nyáron. Viszont meglepő, meghökkentő, és új technikai és parti ruházatból bőven van választék ezen a tavaszon.


A Musto és a merész színek

A mindig kiegyensúlyozott minőséget és konzervatív színválasztékot nyújtó Musto erre az idényre szépen kisárgult. Nem besárgult, mert az valami furát jelentene, de a szín nem fura, hanem inkább üdítő a szemnek. A muslicateszten még valószínűleg nem esett át, és olyan érzésem van, mint amikor először jelent meg a fehéren kívül más szín a teniszpályák salakján. Az anyagokon és a stíluson nem változtattak, hiszen a Musto évek óta árulja, ami már jól bevált.



Az idei nyáron is kötelező az Evolution Dynamic póló, amely 40 faktoros fényvédelmet biztosít, antibakteriális és nagyon gyorsan megszárad. Külsőleg kétségkívül a legmenőbb csapat az lesz idén, amelyik egyensárgát választ belőle.



A Musto cipőügyben egyébként összefogott a Clarks-szal, a kényelmes (bár nem feltétlenül divatos) cipőiről híres cipőgyártóval, amely számos olyan innovációval vált világhírűvé, mint pl. a zselés talp vagy a baktériumölő bevonat. Az eredmény a nagy választékban kapható, komfortosnak tűnő és klasszikus külsejű deckcipő.


A Zhik slágerei

A Zhik szokás szerint az ellenkező irányba indult, és az idei tavaszi újdonságai közt az egyik legjobb csemege a ZK Boatshoe. A ZKG tornacipő külsejével gyorsan elnyerte a fiatal korosztály tetszését, de a márka idén gondolt azokra is, akik esetleg a konzervatívabb hagyományos deckcipők hívei. A jól vizsgázott technológiához nem, csak a designhoz nyúltak hozzá, így kategóriájában merész lett, de mindenképp tetszetős.



Ha már cipő, akkor ne hagyjuk ki a ZK Seaboot-ot sem. Jó vitorlás csizma kevés van, mint egyszarvú a Hortobágyon. Ám amelyik jó, azt nagyon szeretjük, és nehezen válunk meg tőle. Na, ez is egy ilyen örök darab. Talpa a ZKG cipőknél már jól ismert és bizonyított sémát követi, mert hát ugye nyertes csapaton ne változtass. Kiképzése kiváló tapadást biztosít mind száraz, mind vizes felületen. A szár és a belső rész egy 8mm vastag perforált neoprén réteg, amit belül merinoi gyapjú és poliészter szálak keveréke övez, ezzel biztosítva meleget lábunknak, kívülről pedig egy vízhatlan “csuklya” tartja távol a nedvességet.



A tavalyi nyár egyik sláger terméke volt a deck rövidnadrág. A nagyhajósok kedvence, a maga könnyű, kissé rugalmas anyagával. A recept itt sem volt más: fejlődni és olyan terméket gyártani, ami még nem volt a saját palettán, azonban a vásárlók szeretik, és igény is van rá. Az anyagokon nem változtattak itt sem, csak kicsit több lett belőle, és így már a hűvösebb napokra felvehetjük a decknadrágunkat, természetesen a megfelelő erősítéssel a térdeken, a fenekén és a lábszárak végén.




Helly Hansen, a kihagyhatatlan

Mit érne egy hajósdivat-összeállítás a norvég klasszikus nélkül? Hiszen mióta Helly Juell Hansen 1877-ben megalkotta a világ első vízálló anyagát, a nevét viselő Helly Hansen vállalat csak azon dolgozik, hogy a profi és hobbi vitorlázókat ellássa az iparág legjobban teljesítő vitorlás ruházatával.

A Match Racing Long Sleeve vitorlásfelsőt a világ legjobb versenycsapatai inspirálták. Az új felső kényelmes, és jól teljesít, hogy a vitorlázók minden figyelmüket a hajónak szentelhessék. A speciális szabásnak, a könnyű anyagnak, és az UV védelemnek köszönhetően optimális védelmet nyújt a vizen töltött hosszú idő alatt.



A felcsapó vízpermet, a napsütés és a szél fantasztikus, de egyben kimerítő élménnyé teszi a vitorlázást. A Helly Hansen Hydropower QD Pants vitorlásnadrág ehhez nyújt további védelmet, a megszokott HH stílusban. A gyorsan száradó sztreccs anyag, az extra nagy zsebek, és a kritikus helyek megerősítése pedig szinte örökéletű darabbá teszik.




Slam, a vízparti glam

A Slam ismét a parti cuccok között alkotott nagyot, és bizonyos szempontból igazuk is van: a technikai ruházatban nincs mit variálni, azt úgysem évente cseréljük. A csíkos örök és megunhatatlan, a barackszín és a pink közötti élénk színek bézzsel és drappal kombinálva is megmaradtak 2013-ból, ezek szerint sikert arattak, pedig lássuk be, hogy nem klasszikus kikötőbéli árnyalatok. Mégis, bárki látja, szeretné magáénak tudni.


slam12.jpg


slam22.jpg




Atlantis – nem süllyed

Itthon is megjelent az Atlantis, amely az Egyesült Államok vitorlás válogatottját öltözteti. Bár Magyarországon újdonság, trendekről vagy divatról ezzel a márkával kapcsolatban nem beszélhetünk. Évről évre hozzák ugyanazt a nem túl nagy skálán mozgó, de szinte minden igényt kiszolgáló technikai ruházatot, amit az apró részletek és különleges megoldások tesznek vonzóvá. Spraytop óranéző ablakkal, polár bélésű softshell decknadrág a didergős tavaszi napokra, vagy a vízhatlan nadrág szakadás-megelőző rugalmas erősítése a lábak között? Hagyományos, de mégoly praktikus: erről beszélek.