Az utóbbi hónapokban Quantum arculatba csomagolt J24–es jelent meg a Balatonon. A meglehetősen feltűnő jelenség kapcsán Rauschenberger Miklós, a Quantum Sails Hungary ügyvezetője mesélt a piaci újdonságról.


Rauschenberger Miklós portré

A Quantum Sails Design Group nemzetközi színtéren is aktívan versenyez.  Önálló versenycsapattal vesz részt a TP52 Super Series-ben, ami egyrészt nagyon jó teszthelyszínt biztosít a gyártónak, másrészt profi vitorlázók között mérettetik meg az újdonságokat.  Egyéb hajóosztályban is kiemelkedő nemzetközi eredményeket érnek el Quantum vitorlákkal. A teljesség igénye nélkül néhány példa: Mumm 30, J24, Melges 24, Melges 20, Star, 470, 420, Optimist.



Számomra teljesen kézenfekvő dolog volt, hogy itthon is az egyik legaktívabb OD osztályban, a J24-ben jelenjünk meg, hiszen a nemzetközi sikerek garanciát jelentenek a jó belépőre. A Quantum Sails Hungary vitorláival Nagy Attila (Rozsda) a J24 OB dobogójának harmadik helyén végzett csapatával úgy, hogy csak a verseny előtti hetekben érkeztek a vitorlái.  Korábbi tapasztalataim szerint bátran kijelenthetem; a vitorlán nem múlt az eredmény.



Éveken keresztül gyűjtöttem a szakterületről tapasztalatokat, többek között a hazai North Sails műhelyben, ami nagyszerű lehetőség és jó tanulási lehetőség volt számomra. Ám időnként váltani kell – nagyon szerettem volna hasonló színvonalú termékekkel, de saját elképzeléseim szerinti rendszerben foglalkozni. Mindezt úgy, hogy a magam uraként dolgozhassak, hiszen más, ha az ember alkalmazott, és más, ha a saját útját járó vállalkozó, aki a vevői igényekre azonnal, saját szakmai meggyőződése szerint és versenyzői tapasztalataira hagyatkozva tud reagálni. Ennek megfelelően a kockázatosabb, de izgalmakkal teli, az önmegvalósítást is lehetővé tevő utat választottam, azaz a Quantum képviseletet.



A Quantum Sail Design Group több eredményes, önálló vitorlakészítő műhely összefogásával jött létre. Földrajzi elhelyezkedésük okán tavi, tengeri, óceáni vitorlázó, és vitorla készítői tapasztalatokkal is rendelkeznek, ezáltal a versenytársakkal szemben komoly előnyünk van, hiszen minden körülményre és hajótípusra van megfelelő tudású tervezőnk. Ők virtuális kapcsolatban is állnak egymással, egymás terveit láthatják, így elkerülhetőek az új projektek esetén a „zsákutcák”.



A Quantum nemzetközi megítélése alapvetően jó, Amerikában kiemelkedően erős a piaci pozíciója. Ennek persze oka az is, hogy itt alakult a cég, illetve itt található a fejlesztés központja is.

Ajánlat készítésekor adott a 2D-terv készítés lehetősége az orrvitorlák esetében, ezzel biztosított, hogy a vitorla árajánlata a lehető legpontosabb méretekkel készüljön, csökkentve a fölé vagy aláárazást. Komplex vállalatirányítási rendszert használ a cégcsoport, így a vitorla útja a rendeléstől a gyártáson át a leszállításig nyomon követhető. A gyártás költségoptimalizálás miatt Dél-Ázsiában Sri-Lankán, Malajziában zajlik, így minden esetben a hosszabb rendelési időt figyelembe kell vennie a felhasználónak. Azonban a Quantum filozófiájára jellemző, hogy biztonsággal tervez, ezért gyakran előre teljesít, minthogy késedelembe essen.



Szeretnénk a hazai vitorlázótársadalommal is megismertetni a céget, a vitorláit és a bennük rejlő lehetőségeket. Ezt követően a horvát, osztrák és szlovén piac következik, hiszen ezek az országok is a Quantum Sails Hungary piaci területei. Talán azzal sem árulunk el titkot, hogy a jövőbeli tervek között épp úgy szerepel a hazai vitorlavarró műhely kialakítása, mint az One Design és olimpiai osztályok személyre szabott felügyelete. A jövő szezon kezdete előtt bemutatkozunk 2014 februárjában a Budapest Boatshow-on is, ahol érdemes felkeresni minket, mert lesznek visszautasíthatatlan ajánlataink.


Rauschenberger Miklós



Tel. +36 70 427 0707



Email:


rmiklos@quantumsails.com



Skype:

rauschenberger.miklos



www.quantumsails.com


Quantum Sails Hungary Kft.


Nyilvántartva: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága


Cégjegyzékszám: 01-09-172424


Adószám: 24329071-2-43


Fotó: Horányi-Névy András, Quantum Sails Design Group, Leiner András