A sikeres versenyzés kulcsa a technikai felkészültség, szabályok és helyszín ismerete, taktikai tudás és a versenyző fizikai felkészültsége.

Élmezőnyben a többség gondosan beállított hajókkal, új vitorlákkal és hasonló mértékű tapasztalattal versenyez. Kishajós versenyzésnél a versenyző súlya és mozgása komoly befolyással bír a hajó teljesítményére. Szél erejének hatékony kihasználásához nélkülözhetetlen a hatékony lógás, trapézolás amiben súlyunk segít.Statikus súlyunkat kiegészítve dinamikus mozdulatokkal sokat gyorsíthatunk hajónkon. Könnyebben juthatunk át a hullámokon, gyorsabban fordulhatunk ami másodperceket spórolhat nekünk. Hatékony lógás nagyobb hajókon is kritikus. Kisebb szélben egész nagy hajókon például a közel 4,5 tonnás X35-ösön is ha a legénység ügyesen mozog a decken akkor forduláskor szinte alig lassul a hajó. Hogy megfelelően felkészítsük a testünket ahhoz kiegészítő edzésformát kell választanunk ami mind állóképesség, erő és stabilitásunkat is javítja.

Gaál Attila vagyok. Személyi edző, TRX és Stability Training csoportos óra tartó.

A TRX eszköz a vitorlázók szárazföldi edzésében egyre fontosabb szerepet tölt be. Hiszen saját testünket kell statikusan megtartani, miközben különböző izmaink dinamikusan is dolgoznak. A hangsúly a tartó izmok hosszú ideig történő megtartásán van- hisz a hajóban is erre van szükségünk. Azonban a TRX gyakorlatokat stabil felületen- talajon végezzük.



A Stability ezen túlmutat.  Testünket szintén minél stabilabban meg kell tartani a gyakorlatok jelentős részénél, de instabil felületen. Legyen az fitball labda, dynair párna, bosu, deszka, vagy egyéb instabil eszköz. Sokkal életszerűbb szituációkat teremt a vitorlázók számára. Hiszen a hajón is állandóan változik a környezet, folyamatosan alkalmazkodni kell. Ezeken a felületeket szintén egy másodpercre sem lankadhat a figyelem. Folyamatos koncentrációra van szükség a gyakorlatok helyes végrehajtásához, és az egyensúlyban maradáshoz.

Sikerességét abban látom, hogy a képességeinket úgy fejleszti, hogy közben maga az edzés élvezetes, folyamatosan kihívást állít elénk.

Érdemes megtekinteni a videót, hogy tisztább képet kapjunk  a Gaál Attila Stability edzéséről.

Elérhetősége:


https://www.facebook.com/stability.trainer


F&M Fitness and More