Az utóbbi hetek tartós hideg időjárásának következtében befagytak a hazai nagy tavaink.




Jég vastagság mérése

A Balatont, a Velencei és a Tisza-tavat is biztonságos sok helyen 30-35 cm vastag sportolásra alkalmas jég fedi. Ezért aztán kihasználva a remek körülményeket több ezren korcsolyáztak, jégvitorláztak és túráztak, lék-horgásztak a befagyott tavakon. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint viszont a napokban erős felmelegedés várható aminek következtében veszélyessé válhat a jég a korábban biztonságos helyeken is.



Emiatt nem árt az óvatosság mert csupán a jég vastagsága már megtévesztő lehet és gyorsan bajba kerülhetünk. Ezért meg kell vizsgálni a jég minőségét is és amennyiben az olvadás hatására már felpuhult és levegőssé vált nem szabad rámenni. Ilyen erős felmelegedéskor a kiolvadások is akár néhány óra alatt megjelenhetnek a tavakon, a rianások megnyílhatnak, elvékonyodhat a jég a közelükben.



Mindezek figyelembe vételével érdemes feleleveníteni, hogy beszakadás esetén milyen módon és milyen eszközzel menekülhetünk ki a lékből amennyiben nincs a közelben segítségünk. A fotón látható eszköz könnyen elkészíthető odahaza is amit minden esetben vigyünk magunkkal amikor befagyott tavainkra merészkedünk.



Ezt az eszközt kötéllel összekötve a nyakunkba viseljük és beszakadás esetén kihúzhatjuk magunkat a lékből úgy, hogy a két karunkat kinyújtva a tüskéket belevágjuk a jégbe. Fontos még, hogy soha ne menjünk egyedül és alkonyat után a befagyott tavakra.


Fotó: Lengyel György