Első önálló sajtótájékoztatóját tartotta Érdi Mária vitorlázó, aki fiatal kora ellenére, máris élete eddigi legnagyobb kihívása előtt áll.



Készül a riói olimpiára! A tizennyolc éves lány, a mallorcai S.A.R. Princesa Sofia Eurosaf regattán, a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs viadalán, Laser Radial hajóosztályban szerzett kvótát, de Mári hozta a 2016-os év első sportsikerét is hazánknak, mikor Malajziában, az ISAF U19-es Laser Radial VB-n megvédte világbajnoki címét.

Érdi Mária, becenevén Mári, jelenleg hazánk egyik legtehetségesebb vitorlázója. Négyszeres Ifjúsági Világbajnok, Ifjúsági Európa Bajnok, Háromszoros Felnőtt Magyar Bajnok, Háromszor az Év Felnőtt Női Vitorlázója, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Ösztöndíjasa, Bengt Julin Trófea 2015 kitüntetettje.

Tervei között szerepelt, hogy megpróbál kvótát szerezni a 2016­os riói olimpiára is, de idén még elsősorban az ifjúsági világversenyeken való sikeres részvétel volt a kitűzött cél. Aztán jött a mallorcai verseny és Érdi Mária, olimpiai kvótával tért haza.

„Még most is beleborzongok, ha arra gondolok, hogy kijutottam a riói olimpiára. Palma de Mallorcán, világbajnoki erősségű mezőnyben saját várakozásaimat is felülmúltam. Ha meg kell jósolnom a verseny előtt, azt mondom nem sikerül a kvalifikáció, én magam is a tokiói részvételt tartottam reális célnak. Mallorcán 13 európai nemzet 35-40 versenyzője indult, Európa-bajnok, Eb-ezüstérmes, az előző olimpia résztvevői, jobbnál jobb versenyzők küzdöttek a két kvótáért.

A felkészülést azért nem bíztam a véletlenre.  Nagyon sok időt töltöttem a hajóban, már két héttel a verseny előtt kiutaztunk, hogy a helyszínen gyakorolhassak. Sokat segített az új edzőm, Andreas Geritzer, aki január óta van mellettem. Mivel ő négy olimpián is járt, pontosan tudta mit jelent az esély a kvalifikációra, sok hasznos tanáccsal látott el. Odafigyelt arra, hogy mindig megfelelően összpontosítsak.

Aztán mindent beleadtam, mindig úgy álltam rajthoz, hogy minden pont számít, végig tiszta erőből nyomni kell. Végül összejött minden, egyik futam jött a másik után és bejutottam a legjobb tízbe, így az éremfutamon is részt vehettem. Életem versenye volt ez!” – mesélt Mári a versenyről és az olimpiai kvóta megszerzésének élményéről

Az olimpiáig elkövetkezendő 4 hónapban kemény hazai és külföldi felkészülés következik. A kvótaszerzés némileg átformálta és sokkal intenzívebbé tette a menetrendet.

„Azt hiszem életem egyik legkeményebb 4 hónapja következik, minden erőmmel és tudásommal azon leszek hogy mind fejben, mind vitorlázó tudásban a legjobbat hozzam majd Rióban.” – kezdett bele a tervek felvázolásába a fiatal olimpikon.

Nagy kihívás lesz ez számára, hisz felnőtt mezőnyben teljesen más versenyezni, mint ifjúságiban. A női lézeres mezőny legjobbjai 28-30 évesek, Mári még fiatalnak számít közöttük. A sportoló itthon a Balatonon edz, fejlődéséhez viszont fontos, hogy legyenek megfelelő edzőpartnerek, így elengedhetetlen a külföldi edzőtábor és verseny a tengeri körülmények megszokásához. Sokszor ezek ismerete dönt az éremről. A fiatal vitorlázó, az olimpiáig a franciaországi Hyeres-ben és az angliai Weymouthban indul majd világkupa versenyeken a felnőttek között.

„Jelenleg az lesz a legjobb edzés, ha felnőttek között vitorlázhatok, mert húznak előre, mert ellenük kell most sok tapasztalatot gyűjtenem. Szeretnék elutazni és edzeni Rióban is, hogy minél jobban megismerjem, megszokjam az ottani környezetet.

Fontos a mentális felkészültség is, járok pszichológushoz, a versenyeken pedig edzőm, Andreas Geritzer, segít sokat a koncentrációban és abban, hogy elhiggyem a felnőtt mezőnyben is megállom a helyem, hiába idősebbek és tapasztaltabbak az ellenfeleim.


Mindenek előtt a következő hetekben megpróbálok minél többet tanulni, hogy minél hamarabb le tudjam tenni a vizsgákat és csak a felkészülésre meg a versenyekre koncentráljak.” – mesélt terveiről az olimpikon.


A magyar vitorlássportban egy fiatal generáció kezd felnőni és egyre sikeresebb lenni, idén három vitorlázó és két szörfös lesz ott Rióban, a nyári játékokon. Érdi Mária, a Vadnai testvérek, Berecz Zsombor megmutatták, hogy Magyarországról is lehet nemzetközi mezőnyben eredményes vitorlázó valaki, csak igazán akarni kell. Ez rengeteg lemondással jár, odaadó családi háttér és anyagi források nélkül nem működik.




A Magyar Vitorlás Szövetség minden eddiginél többet tudott az elmúlt években a fiatal tehetségek felkészülési támogatására fordítani, emellett a család és a támogatók odaadásának gyümölcsei ezek a mostani sikerek. Támogatók segítségére pedig a komoly előre lepéshez még inkább szükség van.

Érdi Mária az elkövetkezendő időszakra komoly támogatást és segítséget kap a balatonfüredi leányvállalattal rendelkező Sennebogen cégcsoporttól. A sajtótájékoztatón került sor a támogatói szerződés ünnepélyes aláírására Érdi Mária olimpikon vitorlázó és Michael Seiferling a Sennebogen csoport magyarországi leányvállalatának ügyvezetője között.