Óriási lehetőség előtt áll a magyar modellvitorlás sport, 1992 és 2009 után ismét Magyarország rendezheti a modellvitorlázók világbajnokságát.

A korábbi világversenyek a Fertő-tavon illetve a Balatonon voltak, most Orfű kap egy rendkívüli lehetőséget. Három hajóosztályban, 14 napon keresztül közel száz versenyző részvétele mellett a Pécsi-tó történetének eddigi legrangosabb vitorlás eseménye lesz a világbajnokság. A rendezvényre több mint húsz nemzet versenyzőit várják a Mecsek-hegyhát festői szépségű tórendszeréhez.




A legutóbbi ukrajnai világbajnokság, a háborús konfliktus miatt nem úgy sikerült, ahogy azt az egyébként jól felkészült szervezők várták, sokan lemondták a részvételt. Hosszú idő után Orfűn lehet teljes a világbajnoki mezőny. A dinamikusan fejlődő hazai modellvitorlás sport talán a legjobb időpontban kapta a lehetőséget, hogy világverseny házigazdája legyen. Évről évre többen modellvitorláznak a magyar mezőnyben. A vitorlázók egyre inkább érdeklődnek a modellvitorlázás iránt, hiszen kitűnő kiegészítő sport a vitorlás szezonon kívüli időszakban. Orfű számára is kiemelkedő a lehetőség, hiszen a VB véglegesen beírja a kis baranyai települést a modellvitorlás sport nagykönyvébe. A Pécsi-tó 1967-óta tartó történetében most először lesz világbajnokság a közel 13 hektáros vízterületen.









Fotó: Förster Tamás



Forrás: Compass Magazin