Hogyan szerethet bele a gyereked egyből a vitorlázásba? Szerintem így.

Az ember jártában, keltében Füred előtt a vízen mindig belebotlik egy pici kék hajóba, vagy kettőbe, de az is lehet, hogy hamarosan négybe. Onnan ismerszenek meg még jobban, hogy UV zöld vitorlájukkal és két árbócukkal hasítanak, akár még november közepén is. A hajó Litkey Árpád ötlete nyomán jött létre. Van rajta kormány, két nagyvitorla, egy orrvitorla. A hajótest maga egy 470-es test és a két Laser árbócra kialakított fedélzet. Az orrvitorlát az első árbóc saját tartásán kívül más eszközzel nem lehet megfeszíteni, de nem is kell. A hajóknak a lényege pont ez az egyszerűség. Pillanatok alatt szétkaphatóak. Kapott egy nagyobb svertet mint a 470-es és ezek a változtatások elegek voltak, hogy akár hat kölök is a hajóba üljön.



Munka akad mindenkinek. Van aki kormányoz, van aki a hátsó nagyvitorlát kezeli, van aki az elsőt és persze ketten az orrvitorlát. Szóval öt kölöknek mindenképpen van munka, egy meg jól jön néha 🙂 Szóval csapatmunka a javából.

Persze mindehez némi szervezés is szükségeltetik. Hogy a klambók eleget vitorlázzanak minden kedden és csütörtökön van edzés tavasszal – nyáron – ősszel bárki csatlakozhat, sőt ha ilyen lesz az idő télen is. Szerintem.



A gyerekek „anyukája” Litkey Zsuzsi pátyolgatja a szülők távollétében és a táborokban, ahová már persze időben jelentkezni kell. Itt is elsősorrban a vitorlázásról van szó, de szélcsend vagy más időjárási kellemetlenség esetén szó lehet sok minden másról.



Hogy a saját kölköm példáját említsem, – 7 éves- nagyon nem akart részt venni az egyik kedden, amikor próbaként mentünk el. Mondtam neki, hogy nem kell már csütörtökön jönni, ha nem tetszik, de legalább egy alkalommal ki kell próbálni,,hogy tudja miről beszél. Végül beült egy ilyen hajóba és pár órát vitorlázott többedmagával. Miközben én kicsit szorongva vártam a parton. Kikötéskor már látszott, hogy megvan a becsípődés. Kipattant a hajóból és közölte: – Úgy utálom, hogy igazad volt, még kint maradtam volna négy órát.

Höh – vigyorogtam – lesz erre még mód, ha akarod éppen, ha nem. A szél nagy úr.



Valahogy így. Nincs feszülés, nincs megoldhatatlan feladat, de van vitorlázás, van csapatmunka, van jó hangulat,szinte mindent meg lehet tanulni egy hajóban,. És persze van PÖFF.


Fotó: Litkey Zszsi



Forrás: https://www.facebook.com/P%C3%96FF-939810119365768/?fref=ts