és előadása a Balatonfüred Viorlázeumban

Kopár István a magyar tengeri vitorlázás egyik legkiemelkedőbb hőse izgalmas előadás keretében mesélt egyedülálló vitorlás teljesítményeiről és életéről tegnap este a Balatonfüredi Vitorlázeumban. Többek között képeken, videó felvételeken és az izgalmas, de egyben humoros előadásán keresztül kaphattunk ízelítőt vitorlás teljesítményeiről.

Salammbo nevű Balaton 31-es típusú vitorlás hajójával 1990-91-ben első magyarként kerülte meg a Földet csak egy kikötéssel, miközben délről kerülte meg az 5 déli szárazföldi Fokot, beleértve a Horn-fokot. A Földkerülés során elért 125 tmf/nap átlagteljesítménye ebben a hajóméretben azóta is világrekord.



Valamint hallhattuk beszámolóját az Amerika 500 vitorlásversenyről, amelyben másod magával, Cittel Lajossal teljesített kiemelkedő eredménnyel a 146 részvevő hajó közül második helyezettként a Salammboval. A verseny során Kolombusz átkelésének 500. évfordulója alkalmával ugyan azt az utat járták be, mint Amerika felfedezője. Beavatta a hallgatóságot a Hong- Kong Challenge földkerülő vitorlásversenyen történt érdekes részletekbe, valamint láthattuk a Hungaria 1100 nevű 55 lábas versenyhajójáról készül lélegzetelállító rövidfilmet is. Egyetlen magyar csapatként a világ minden részéről érkező versenyzők között 1997-ben megnyerte a Hong-Kong Challenge Föld-kerülő vitorlásversenyt is.




Kopár István hajózási Útvonala 1990- 1997

Kopár István bemutatta földkerülő útjairól és emberfeletti vitorlázó élményeiről írt, immáron két nyelven megjelent könyvét is, a KIHÍVÁS I-II. A Szilas-pataktól a Connecticut-folyóig, amelyben nemcsak az egyedülálló magyar teljesítményekkel, de a szerző életútjával is megismerkedhet az olvasó. A könyv mellékleteként két órás videó és képanyag is található, amely csak tovább fokozza az olvasó élményeit. A könyv megvásárolható a Balatonfüredi Vitorlázeumban, minden nagyobb könyvesboltban Magyarországon, illetve az interneten is (

www.globediscovery.com

és

www.koparsailing.com

)



Három a magyar igazság, így Kopár István 3. Földkerülő versenyére készül, és ahogyan ezt az előadáson bejelentette, meghívást kapott a 2018. június 14-én rajtoló Golden Globe Racere Földkerülő versenyre, amely megállás nélkül kerüli meg a földet. A versenyre maximum 25 versenyzőt fogadtak, de már legalább ennyi versenyző jelentkezett várólistára is. A mostani vitorlás verseny az 1968-ban megrendezett első non- stop földkerülő vitorlás verseny 50. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre és csak olyan felszereléseket használhatnak majd a versenyzők, amit az 50 évvel ezelőtti verseny győztese, Sir Robin Knox-Johnston használt. Így a szabályok szerint a versenyzők nem használhatnak majd GPS-t, radart, mobiltelefont, édesvíz készítőt, de még automata kormányt sem.




Golden Globe Race útvonala


Kopár István elmondta, hogy jelenleg a felkészülés stádiumában van és már a hajót meg is vásárolta a versenyre. Hosszú felújítási munkálatokra számít, hiszen a hajót meg kell erősíteni a nagy útra, valamit még szponzorokat keres a versenyen való részvételének támogatására. Jövő héten utazik Angliába a következő egyeztetésre a versenyrendezőséggel. A szabályok kialakítása még bizonyos pontokon tárgyalás alatt van, amelyben Ő is aktívan közreműködik. Előzetes értesülései alapján azonban a nézők, majd tudják követni a mezőny mozgását GPS jeladóval és szeretné elérni, hogy a hajókról videó közvetítést is láthassanak a szurkolók.

Az új versennyel kapcsolatban rengeteg kérdés érkezett a hallgatóságtól Kopár Istvánhoz, aki igyekezett alaposan, de mindenkor humorosan is megválaszolni azokat. Nagyon reméljük, hogy ismét sikerül támogatókat találnia a Golden Gobe Raceen való elinduláshoz, hiszen mindannyian alig várjuk, hogy ismét egy jó hangulatú élménybeszámolót hallgathassunk meg a legújabb kihívásáról!