FórumFórum

Horgász-hajós konfliktus -- mi változott meg hirtelen?

új üzenet
Nem feltételnül használnak GPS-t, a csónakban különösen nem, ha etetőhajót használnak, akkor meg végképp nem jön szóba. Tényleg sokkal egyszerűbb a karózás -- főleg, ha szabálytalanul kint hagyják a karót a horgászat végeztével.

Meg aztán így egyértelmű, hogy másis látja -- a többi horgász, meg ugye az úszók, kajakosok, vitorlázók.

A karó éppenséggel teljesen ésszerű és praktikus megoldás, csak a mögöttes ideológia nem az.

MaCS
11 MaCS 2017.08.04. 00:12
(Előzmény : 10)
Válasz erre
En azt nem ertem, hogy mire kellenek a karok vagy egyeb vizben elhelyezett targyak. Ma mar filleres dolog a GPS, raadasul van minden okostelefonban.

Tudja valaki a megfejtest?
10 fdavid 2017.08.03. 11:37 Válasz erre
Vitorlásverseny kiírásában mindig szerepel: "vigyázzunk a víz tisztaságára, még almacsutkát se dobjunk a tóba."
A horgász naponta önt bele egy-egy vödör kukoricát, vagy más szerves anyagot...
9 surfer 2017.08.03. 10:08 Válasz erre
Persze, ez lenne a normális helyzet, ha nem lennének konfliktusok.

És nem kétlem, hogy a horgászok többsége nyilván így is áll ehhez hozzá. Sem a konfliktusok, sem a károkozás nem hiányzik senkinek.

A probléma szerintem az, hogy horgászoldalról finoman szólva is hiányos a tájékoztatás. A jelen eset azt mutatja, hogy megjelent egy új szabályozás, ami ránézésre 30000 négyzetméter felségterületet ad egy horgásznak, csak éppen azt a változatlan "részletszabályt" nem hangsúlyozzák, hogy ez a terület a horgászok közti vízfelület-használatot jelenti, nem pedig kizárólagos, a hajózást is maga alá rendelő használati jogot.

Arról nem is beszélve, hogy a szekeltív horgászrend-értelmezés a karók kinthagyására is kiterjed.

Persze érthető, hogy ha már 350 méterre beviszek egy karót, illetve ilyen messzire juttatom be a zsinóromat, az komoly gyakorlati problémátkat szül: nem könnyű a karót kivinni-visszahozni, illetve, ha jön egy hajó, 350 méterről nem biztos, hogy van időm kihúzni a zsinórt -- ami, mint megtudtam, valóban sok tízezres tétel lehet.

Csakhogy ez egy választás kérdése: amikor elhatározom, hogy behordós horgászatot akarok folytatni, akkor bizony mindezt figyelembe kell vennem, nem pedig utólag panaszkodni és konfrontálódni a hajósokkal, akiknek ugye szabály szerint nem kell az egészet figyelembe venniük, a gyakorlatban meg nem is lehet elvárni tőlük, hogy partközelben folyamatosan a több száz méterre levő parti horgászállásokat és az alig látható karókat figyeljék.

MaCS
8 MaCS 2017.08.03. 10:02
(Előzmény : 7)
Válasz erre
Sziasztok

Én horgász is vagyok. Kérlek ne vigyétek el ezeket a bójákat, mert ha eltünik utána tényleg karókat fognak leütni és az bajt okozhat a hajóban is. Jelenleg a horgász szervezetek 65e forintért adnak engedélyt a vitorlás kishajóról történő horgászathoz, ez több mint duplája a partról horgászóknak. ( ez undorító) Még sincs saját felségterülete a vitorlás hajóknak:) Szerintem, ha belementek horgászzsinorba, vagy segísetek kiakasztani, vagy mint ha semmi sem történt volna menjetek majd leszakad, ne foglalkozzatok a parton ülő horgásszal, had mérgelődjön nem valószínű, hogy utolérné a vitorlást. Örülök,hogy pár kikötőben megengedik a horgászatot, csak sajna sok horgász nincs felnőve a lehetőséghez. Érdekes soha nem akadt össze a felszerelésem hajóval.
Lehetőség: vagy ne horgásszanak ott ahol a hajók járnak, vagy húzzák ki a felszerelést ha jönnek a hajók ez így lenne korrekt.
7 newlee 2017.08.03. 07:39
(Előzmény : 6)
Válasz erre
Én konkrétan a következőt csinálom: ha nincs ott senki, megfogom a csövet, viszem vagy 500 métert befelé, majd elengedem. Nem emelgetem, előtte jól körülnézek, stb. Mivel alul le van súlyozva, ezért többnyire amikor elengedem elmerül.... Nos barátom, ezt keresd meg... Előbb utóbb rájön hogy ne karózzon. Egyebekben a rendőrök tényleg nem csinálnak semmit. Ha valaki éppen van ott, akkor másnap biztosan nem lesz ott, vagy harmadnap.... De előbb utóbb szabad a pálya.
6 sarlatan 2017.08.02. 23:09
(Előzmény : 5)
Válasz erre
Kedves BArátaim. Ez a jelenség nem csaka balatonon van. Sajnos mi is küzdünk a horgászokkal itt a Dunán a Soroksári Dunaágban. Az jó ha csak müanyag karók vannak leszúrva, örüljetek neki, itt nálunk vasrudakat vertek le a hajózási utvonalba.. Már több helyen is szóvá tettem, de betonfalba ütköztem. S tudjátok mi volt a válasz...ezt kapjátok ki...az hogy mit akartok ti hajósok vagytok kétszázan, mi meg 30.000 -ren. Na erre mit lépsz? A horgász egy kiemelt FAJ.
5 Pisti 2017.08.02. 19:13
(Előzmény : 1)
Válasz erre
Egy sporttársunk segedelmével meg is van a megfejtés:

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=144686349&;t=1002299

A lényeg, hogy a horgászrend két éve megengedi és szabályozza a behúzós (bojlis) horgászatot, és ehhez valóban bejeletési elv alapján kijelölt felségvizeket biztosít a horgászoknak. Ez érvényes szabályozás, csakhogy a hatálya csak a horgászokra terjed ki -- az országos horgászrend ki is mondja, hogy a vízi közlekedési szabályok mindenkor elsőbbséget élveznek, csakhogy ez a jelek szerint már nem minden pecást érdekel.

MaCS
4 MaCS 2017.08.02. 01:51
(Előzmény : 3)
Válasz erre
Pontosan így van!

Arra lennék kíváncsi, hogy mi történt mostanában, amitől hirtelen megváltozott sok horgász hozzáállása. Valahonnan szedik ezt a "part mentén kizárólagos felségvíz" elméletet!

MaCS
3 MaCS 2017.08.01. 15:08
(Előzmény : 2)
Válasz erre
A Balatonon szerintem bárhol hajózhatsz, kivéve ahol azt jelzések (bóják) tiltják. A horgászkaró nem tartozik e jelzések közé, az elkerítéshez meg minimum mederhasználati díj és hivatalos engedélyeztetés kellene.
2 BPeti 2017.08.01. 13:44
(Előzmény : 1)
Válasz erre
Van-e valami ötletetek az alábbiakra:

Egyre több helyen tapasztalom a Balatonon, hogy horgászok karókat tűznek ki a horgászállásaik előtt, ezzel jelölve az etetőhelyeket. Ezzel nem is volna gond, ezek szemmel láthatóan készen kapható, elhajló műanyag csövek, amik akkor sem okoznak kárt a hajóban, ha véletlenül végighúznák az oldalát.
A dolog ott kezd érdekessé válni, hogy egyre többen vannak abban a hitben (aminek igen hangosan hangot is adnak), hogy a horgászállás és a karó közti sáv az ő kizárólagos területük, ott hajó (és persze semmi más sem) nem haladhat át.
A minap egy a part előtt vitorlázó ismerősömet szabályosan üldözőbe vette egy pecás a motorcsónakjával és 20e Ft kártérítést követelt tőle az elvitt damilért. Állítása szerint a parttól 200 méter az ő felségterülete, és a karója koordinátáit valahol be is jelentette, amivel tulajdonképpen einstandolta a területet, az éves sok tízezer forintos engedélye alapján.
De én személyesen is ismerek olyan helyzetet, ahol egy 200×200 méteres területet karózott körbe valaki és a közeli strandról és parti ingatlanokról arra vetődőket is elkergeti.

Az, hogy ez orbitális baromság, szerintem triviális -- a Balaton vízfelülete ugye hajózási útvonal, a vízi járművek elől a horgásznak kellene bevonnia a készségét.

De vajon honnan táplálkozik ez az újonnan jött öntudat? Kenesétől Keszthelyig több ilyen helyről is hallottam, sőt, miután máshol is felvetettem a problémát, többen is írtak, hogy több évtizednyi béke után kikötők bejáratánál is ismét jelentkeznek pecás-hajós feszültségek.

MaCS
1 MaCS 2017.08.01. 11:06 Válasz erre
Kiemelt cikkekKiemelt cikkek
Kiemelt adok-veszekKiemelt adok-veszek

Melges 24

2017.08.08.
HUN 579 Melges 24-es vitorlás teljesen versenyre szerelt állapotban eladó.

Balatoni vitorlásbérlés

2017.09.21.
A balatonszemesi kikötőben Balaton 25-ös vitorláshajók bérelhetőek.
EseménynaptárEseménynaptár
Legfrissebb fórum hozzászólásokLegfrissebb fórum hozzászólások

Hajóépítés

403 hozzászólás 2017.10.18. 09:16 - SRAphrodite

Külföldi hajóvásárlás!

143 hozzászólás 2017.10.15. 23:36 - Dr.Tóth Balázs

Hajós állások

5 hozzászólás 2017.10.15. 19:51 - Apóka

Túrázóknak ajánlott

806 hozzászólás 2017.10.11. 09:21 - Merlin

Típus beazonosítás

8 hozzászólás 2017.10.05. 12:50 - szekely
Hírlevél feliratkozásHírlevél feliratkozás
hírlevél Az alábbi űrlapon adja meg nevét és e-mail címét.