Az egyetlen külföldi résztvevő által nemzetközivé avanzsált verseny inkább egy második OB-t juttathatott eszünkbe, mintsem egy Európa Kupát. A hét futamos regatta ettől függetlenül gyönyörű időben, változatos szélviszonyok között sikeresen zajlott le. Kétség ezúttal sem fért Majthényi Szabolcs és a Lombard győzelméhez.


Majthényi Szabolcs (Lombard) és csapata Demjén Albert, Kalavszky Márton, Holovits Csaba, Dr. Ambrus János három futamgyőzelemmel, három második illetve egy tizennegyedik hellyel és 18 pontos különbséggel nyerte az Európa Kupát.



A győztes Lombard
Az első napon parti halasztás után két futamra kerülhetett sor, ahol a szél a villámgyors hidegfront érkezésével a lyukakat leszámítva 20 csomó fölé erősödött. A hátszelek igazán nagy izgalmakat okoztak, és a természet ismét megmutathatta igazi erejét. A spinnaker kezelése nem minden egységnél volt 100 %-os, így aztán az első komoly nyomás megfektette a mezőny egy részét, míg az éllovasok eközben komoly előnyre tettek szert a folyamatos siklatásnak köszönhetően. A második cirkáló szakasz lehetőséget adott a sorok rendezésére, de a második hátszél még tartogatott meglepetéseket és eséseket is. A Déli Szél (kormánynál: Fináczy György) nyerte a nyitányt.



A második futamban az első menet tanulságaival felvértezve már magabiztosabban haladt a mezőny és nyerte első futamát a Lombard a Zerge (kormányos:


Kelemen Tamás

) előtt.



Szombaton már ténylegesen 10 órakor vághattunk neki az up&down (fel és le) pálya teljesítésének. A szél gyenge volt és helyenként egy Beaufort alá gyengült, főleg az első pályajel környékén. A Lombard csapata nagyon élt a szélben és rossz helyzetből is felküzdötte magát az első két hely valamelyikére. A harmadik futamot végül meglepetésre az összetettben 16. helyen végző Péntek 13 (K: Gál István) nyerte. A negyediket viszont ismét behúzták Olcsiék, ahogyan a másnapi elsőt is. A szél ezután teljesen leállt és következhettek a parti szociális események.



A regatta legsikeresebb napja az utolsó volt. A szél a záró futamot leszámítva kiegyensúlyozottan fújt. Az ötödik futamban a hosszúra hagyott bójakötél többször is problémát okozott, először az Alster vitte el a kreuzbóját, majd egyből utána következett a Zerge esete a terelőbójával. Harmadszorra az ötödik futam második körében a Raiffeisen.hu akadt fenn szintén az első pályajelen.



A hatodik futamban a Zerge csapata hamar állt az élre és Kelemenék nyugodt taktikával védték ki az összetett aranyérmes támadásait.



Az utolsó futamon néha már csak a szellő lengedezett és ezáltal vált horrorrá az első hátszél, miután a mezőnyt a lee bója előtt 100 méterrel teljesen összefújta a szél – az aktuális két éllovast leszámítva – az jött ki jobban, aki jobban helyezkedett és a következő szellő úgy ért el, hogy éppen nem volt takarásban. A Lombard itt is vezetett, de a második hátszélben teljesen kiszorult a széltelen oldalra és csak 14. helyen ért vissza. Az utolsó futamot így a Zoll-Platz (k: Sallai Gábor) nyerte.