Két hét alatt Világ-, és Európa-bajnokságok sora zajlik le Balatonfüreden.

Július 7-én 10 órakor az első futam rajtjával kezdetét veszi a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds vitorlás verseny.Két hét alatt Világ-, és Európa-bajnokságok sora zajlik le Balatonfüreden.

A Groupama-OTP Balaton Laser Worlds 2013 az idei év egyik legnagyobb vitorlás eseménye. Soha korábban még nem rendeztek ennyi világ-, és Európa-bajnokságot egy helyen, egy sorozatban a Laser hajóosztályban. A Laser a világon a legelterjedtebb olyan vitorlás osztály, amely két típusával olimpiai versenyszám is.

A Groupama-OTP Balaton Laser Worlds 2013 első hetén július 8-tól 13-ig a Laser 4.7 ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon 48 országból érkezett 371 tizennyolc éven aluli fiatal, 124 lány és 237 fiú versenyző küzd a helyezésekért. A verseny házigazdája a Balatonfüredi Yacht Club.

Vasárnap lezajlottak a hajófelmérések, kialakult az információáramlás rendje, amelynek legfontosabb eleme a versenyiroda hirdetőtábláján és a verseny angol nyelvű honlapján megjelenő közlemények mellett a a reggeli csapatvezetői értekezlet. Próbafutamot is rendeztek mindkét pályán, hiszen a 371 versenyző több csoportban, két versenyterületen küzd a fiutamokon. A versenypályák a Balatonfüred-Tihany-Zamárdi háromszögben lesznek. Gyönyörű látvány a partról nézve is a sokszáz Laser hajó a vízen.

Délután a balatonfüredi hajókikötőnél a Vitorlás-téren rendezték a verseny megnyitó ünnepségét, a korosztálynak megfelelő laza rendben. Bóka István polgármester mellett a verseny szervezői üdvözölték a lányokat, fiúkat, akik – hangulatukból ítélve – kis híjján felpattantak a színpadra az ünnepségen fellépő néptáncosok közé.

Az első futamok a tervek szerint hétfőn délelőtt tíz órakor rajtolnak. Ha a Balaton is úgy akarja, és elegendő szelet kínál ehhez. Júliusban nagyon kellemes az élet a tavon, ám ami tetszhet a  nyaralóknak, a napsütés és szélcsend, az szél hiányában alkalmatlan a vitorlázóknak. Így, ha a hírekben az időjárás rosszabbra fordulásáról hallani, az akár hangulatjavító elem is lehet a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds résztvevőinek.

A Laser 4.7-esek után a második héten július 14-21. között majd a 21 éven aluliak következnek az olimpiai Laser típusokkal. A lányok a Laser Radial osztályban, a fiúk Laser Standardben mérik össze tudásukat a Balatonon. Ezekre a versenyekre is hasonló nagyságú mezőny várható, mint az első héten.

A Laser 4.7, Radial és Standardben a hajótestek azonosak. Az eltérés a vitorlázat nagyságában van, ami lehetővé teszi, hogy a felnövekvő vitorlázók már 14-15 éves korukban az olimpiai típussal azonos hajókkal versenyezzenek, a fizikai adottságaiknak megfelelő egyre nagyobb vitorlákkal. Így jutnak el a Laser 4.7-ből a Laser Radialba és a Laser Standardbe.


Fotó: Farkas Ágnes