A hétvégén Balatonfüreden került megrendezésre a Füred Kupa, amely egyben a One Design Trophy negyedik, egyben befejező állomását is jelentette. A Dragon és a J24-es osztályok résztvevői valamivel szerencsésebbnek mondhatók, mert számukra a kiírás értelmében már pénteken tarthattak futamokat. A többieknek kettővel kellett beérnie.


A J24-esben győztes csapat
Az említetteken túl a 8m OD, az Elliott770, a Scholtz22-es osztályok számára rendezett versenyen 7 futamot is terveztek ezen osztályok részére, de végül szombaton és vasárnap is csak egy-egy sikerült. Az időjárás nem volt kegyes ezen a hétvégén a vitorlázókhoz, mert a szél többnyire csak foltokban jelent meg a Balaton keleti medencéjében.



Pénteken gyenge szélben sikeresen meg is tartották a tervezett két futamot az „önként túlórázóknak” és akkor nem is sejtették milyen jó döntés volt, hogy egy nappal meghosszabbították a hétvégét, szombatra ugyanis befelhősödött és az eső játszotta a főszerepet a versenyen. Délutánra aztán keleti irányból érkezett valami gyenge szellő és erre sikerült is pályát kitűzni. A legtöbb hajóosztály be is fejezte versenyét a hagyományoktól eltérő trapéz pályán, de az utolsónak rajtoló Dragonosok, futam befejezésére irányuló törekvését elmosta az eső.



A vasárnapi reggel sem kecsegtetett biztató kialakult széllel és ismét párás, felhős reggelre ébredtünk. A szélcsendben a nap eleinte csak pillanatokra jelent meg, de amikor megérkezett a déli-délnyugati szél, már állandóan sütött. Ezzel végre mindenki végérvényesen megszabadulhatott gönceitől és az egyetlen vasárnapi futamot nyári melegben teljesíthettük.



A verseny parti eseményeiről is szót kell ejtenünk, mert a sok szponzornak és természetesen a ceremóniamesternek, Eriknek köszönhetően kiváltképpen remek programmal, partival és finom ételekkel várták a résztvevőket pénteken, szombaton és vasárnap is, ami ritka a háromnapos versenyek között.



Ha szél is több fújt volna, akkor bátran állíthatnánk, hogy az idei év legjobb versenye volt, de azt hiszem, így sem lehet okunk panaszra.