A Magyar Optimist Osztályszövetség az elmúlt hétvégén, július 17-20-ig nyílt edzőtábort szervezett, illetve tartott az optimistes versenyzőknek.

Tette mindezt azért, hogy pezsdítse a klubok közötti együttműködést, az edzők közötti szakmai párbeszédek kialakulását, valamint természetesen hogy az opé versenyzők egy jó közösségben a meglévő tudásukat fejlesszék, tovább csiszolják.  A helyszín az augusztus végi Magyar Bajnokság helyszíne, azaz Fűzfő volt.

Az időpont kiválasztása szándékosan esett egybe az Optimist Európa-bajnoksággal. Az EB miatt jellemzően kicsit szünetel a hazai és nemzetközi vesenyélet. Éppen ezért azok, akik nem vettek részt az EB-n, így mégis mozgásban, edzésben maradhattak az edzőtábor révén. Remélhetőleg sikerült egy hagyományteremtő évközi edzőtábort indítani, melynek ideje (amúgy ez nem egy rossz időpont), helye és egyéb feltételei jó előre megadhatóak. Így bízva abban, hogy minden klub edzője, csapatvezetője az adott klubprogram összeállítása során az osztályszövetségi edzőtábort is, mint fix edzőtábort fog betervezni legalább a következő szezonra.

Akik most részt tudtak venni: BYC, Kereked, MVM, YKA (Agárd), Sopron és a házigazda fűzfőiek; összesen 36 versenyző és további 6 edző. Reméljük a létszám évről-évre emelkedni fog.

Annak ellenére, hogy felmelegedő időjárás volt, a szél fújt és így minden nap sokat lehetett vitorlázni. A vízi edzések során a versenyzők tudásszint szerint voltak csoportokra osztva és végezték az egyes gyakorlatokat az 5 különböző típusú, adott mozdulatsor fejlesztésére szolgáló pályán, melyet forgószínpad-szerűen váltottak. A napi edzéseket az IODA pályának megfelelően kirakott közös futamok zárták. Számos kamerával, fényképezőgéppel különböző szögből készültek a giga tárhelyeket foglaló anyagok, melyek minden bizonnyal jó ideig fognak például szolgálni egy-egy jó vagy épp kevésbé jó manőver, stratégiai megmozdulás felelevenítésére. A videóelemzések során nem csak az adott optimist specifikus manőverek kerültek rögzítésre, hanem számos vidám pillanat is, melyek visszanézése meglepetésszerűen hatottak a versenyzőkre.

Pénteken Böröcz Bence tartott előadást a 42-es szabályról, illetve töltött az opésokkal egy egész napot, ahol a szabály vízen történő alkalmazását is bemutatta.

A vízi munka mellett természetesen a reggeli videóelemzések és a délutáni játékok sem hiányozhattak a programból. A tartalmas napok végén nem kellett esti altatódalt kitalálni… az edzőknek sem.

A négy nap alatt 7 futamot sikerült összehozni.

Eredmények:


Ifi 1-3:


Almási Zsombor – Byc

Vida Péter – YKA

Odonics Bende – BS-Fűzfő


Serdülő 1-3


Nagy Botond – Kerked

Papp Péter – Sopron

Izsák Botond – Kereked


Különdíjasok:


Legjobb leány: Novák Dorka – BS-Fűzfő

Legjobb első éves: Samu – Kereked

Legfiatalabb résztvevő: Odonics Lelle – BS-fűzfő

Edzői díj (önmaga korlátait átlépve nyújtott kimagasló eredményt): Sellei Bence – BS-fűzfő

Az Osztályszövetség nevében is Köszönjük, Köszönöm a részvételt.

Találkozunk jövőre!

Hodács Attila és Szalontai Bence

Magyar Optimist Osztályszövetség



EREDMÉNYEK


DSC_6267.JPG

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!