Első ízben, hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre az MVM Laser Flottabajnokság július 20-22. között a Koloska Marina kikötőben.

Az MVM SE rendezésében lebonyolított három napos regatta mindhárom Laser rig képviselői számára remek versenyzési lehetőséget biztosított, hiszen 6 ország 79 laserese küzdhetett meg 11 illetve 10 futamon keresztül a flottabajnoki címekért. A verseny egyben a hazai és az európai laser ranglistába is beszámított, így különösen rangos eseménye volt az idei évadnak.

A hosszú hétvége során az időjárás igazán szeszélyes oldalát mutatta. A kezdeti napsütéses időjárást enyhébb déli, majd keleties szelet a második és harmadik napon sötét esőfelhők váltották fel, azonban a várt élénk szél szombaton még váratott magára. Az első napi négy, illetve három futamot a középső napon négy újabb követte, melyet igencsak instabil, változó irányú és erejű, trükkös szélben teljesítettek a versenyzők. A forgolódó szélben izgalmas futamoknak lehettünk tanúi, így gyakran változott az élen állók sorrendje, melyet az utolsó napon már egyenletesebb, s még élénkebb szélben megrendezett újabb három futam véglegesíthetett.

Laser Standard-ben  fölényes győzelmet aratott Fazakas György, aki a pekingi olimpia előtt legnagyobb ellenfele volt az akkori és mostani ötkarikás játékokon hazánkat képviselő Berecz Zsombornak, s aki azóta a rendszeres versenyzéssel felhagyott, s csupán a Flottabajnokságra ült vissza korábbi hajójába. Az ezüstérmet az idei évben riget váltó, korábban radiálban jeleskedő Mátyás Viktor szerezte meg a masters kategória éllovasa, a regatta „nagy visszatérője”, Pálinkás Csaba, azaz Picula előtt. Radiálban Karé Réka végzett az összetett lista élén, s szerezte meg a női győzelmet Haidekker Zita és Barbara előtt, míg a fiúk versenyében Dénes Bence végzett az élen Szilasi Bence és Hunfalvy Péter előtt. Laser 4.7-ben világbajnokunk, Vadnai Benjamin állhatott fel a dobogó legfelső fokára a szlovén Marko Radman és Takács Levente elé. A bőkezű, színvonalas díjazásnak köszönhetően a korosztályok és kategóriák legjobbjai is felállhattak a dobogóra, s igen szép üveg kupák mellett értékes vásárlási utalványokkal térhettek haza.

A számos futam mellett megannyi parti program várta a regattára érkező versenyzőket, akik számára a vendéglátók minden este ízletes, több fogásos vacsorával, pólóval és ajándékokkal kedveskedtek, így bátran mondhatjuk, hogy nem csupán a vízen, de a szárazföldön is igazán remek rendezéssel debütált az osztály első Flottabajnoksága, melyre reméljük, hogy jövőre még több versenyző látogat el.


Eredmények


Forrás: laser OSZ