Bednár Tibort a Pannon Boat Show szervezőjét kérdeztük az egy hét múlva kezdődő kiállítás részleteiről, hajókról, lehetőségekről.

Mennyivel lesz több ez a kiállítás, mint az első?

Annyival lesz több ez a kiállítás mint tavaly 2006-ban, hogy sikerült megnövelni a vitorlás hajók területét – egy kicsit
a motoros hajók rovására- és igyekeztünk behozni olyan új típusokat és olyan új nagyméretű hajókat amik eddig nem voltak Magyarországon.

Ezen kívül sikerült a kiállításra behozni egy külön szekcióban a búvárkodást és az ezzel kapcsolatos felszereléseket és utazásokat. Ez tavaly nem volt.

Visszatérve a hajókra még, mindenképpen szeretnénk bemutatni az iskolahajókat egészen az olimpiai osztályú hajókig.

Megmaradt ezek szerint az a koncepció, hogy a kiállítás elsősorban a vitorlázásról szól?

Így van, mindenképpen a szívem csücske, hogy a vitorlázás Magyarországon minél nagyobb méretekben legyen bemutatva a szárazföldön. A jövőben is mindent megteszünk azért, hogy a vitorlások és motorosok aránya megmaradjon a 70-30% aránynál.

Egyre több a kiállítás a szezonban. Mi az amitől a Pannon Boat Show-ra érdemesebb elmenni?

Mindenképpen nagy előnyünk, hogy nagy számba mutatunk be vitorlásokat, kicsit magát a versenyzést is testközelbe hozzuk a látogatóknak. Illetve a kiállításon bemutatunk egy pozitív formára történő hajóépítési technológiát. Ezen a standon egy hat méteres vitorlás alsó héja fog elkészülni péntek reggel 10 órától, vasárnap délután négy óráig.

Ez milyen hajó?

Ez egy teljesen egyedi tervezésű hajó amely építési technológiájának az a lényege, hogy nincs negatív sablon, hanem a bordákra épített karvel palánkozás szerű technológiával ragasztják az alsó testet. Magával a hajóval az egykezesen szándékozik indulni az építő.

Milyen hajókínálat várható a kiállítás alatt?

Mindenképpen egy nagy durranás lesz a kiállításon a Salona 37-es, mely a tavalyi évben Amerikában az év verseny-cruiser kategóriáját nyerte. Az X-Yachts önálló standdal jelenik meg. 2008-tól indul a hivatalos forgalmazása a hajóknak. És ezeknek a hajóknak a Pannon Boat Shown szeretnénk a jövőben a legnagyobb kínálatát bemutatni. Bemutatkozik még az UFO22 és a Melges 24 is. A First 34.7 is bemutatásra kerül és osztályszervezés gondolatokkal fog debütálni a hajó a kiállításon.

Mit szólt a szakma a tavalyi kiállítás után? Pozitív volt a folytatás, vagy nehezebb volt ezt a második kiállítást összeszervezni?

Ma a szakma egy kicsit megosztott a hajókiállításokkal kapcsolatban. Van aki továbbra is a februári kiállítást támogatja. Hajóértékesítés szempontjából az őszi időpont mindenképpen ideális. Erről szól az egész nyugat-európai kiállítási naptár is. Úgy gondolom, hogy nem véletlenül adnak a gyárak megfelelő kedvezményeket az őszi hajórendeléseknél, hiszen ha csak egy Hamburgi Hajókiállításról beszélünk akkor azt látja az ember, hogy célirányos, jó akciókkal igen sokan rendelnek év végén hajót.

Jövőre a Pannon Boat Show egy hónappal előbbre fog jönni. Egyik oka, hogy minél távolabb legyünk a februári másik hajókiállítástól, a másik, hogy ez a szakma igénye és a harmadik, az utolsó pillanatban beérkező új osztrák kiállítás és nem tartom szerencsésnek, hogy azonos régióban két-háromszáz km-en belül akár egy hetes időeltéréssel két hajókiállítás van.

Viszonylag jó rálátásod van a külföldi kiállításokra. Fel tudjuk-e venni a versenyt az európai hajókiállításokkal és itt nem elsősorban az óriásokra gondolok, mint Düsseldorf vagy London?

Éves szinten 20-22 kiállításon veszünk részt mint kiállító és még vagy hármon mint látogató. Már tavaly ki mertem jelenteni, hogy a két környékbeli kiállítást leköröztünk négyzetméterben és hajó darabszámban. Ez továbbra is igaz. És büszkék vagyunk arra, hogy ez a csarnok abszolút alkalmas egy látványos hajókiállítás megrendezésére és területileg is van hely fejlődni, mert a 8000 m2 csarnok mellett egy 3000 m2 és egy 4500 m2-es csarnok is a rendelkezésünkre áll.

Véleményed szerint a Pannon Boat Show tud-e az elkövetkező években a hazai hajókiállítások között vezető szerepre törni?

Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, én úgy gondolom, – ahogy itt az ősszel a szakmával beszélgettem- ha meg tudjuk tenni az igényelt változásokat. Ilyen például az időpont-változtatás és figyelembe veszzük a jó lehetőségeket, közlekedés, parkolás, elérhetőség egy jó csapattal egy ütőképes rendezvényt tudunk csinálni. Természetesen ezen fogunk dolgozni a jövőben.

Mikor is lesz a kiállítás?

Mindenkit szeretettel várunk november 30. és december 2. között. A kék könyvel rendelkező versenyzők és a Balatoni Hajózási Zrt kikötőiben álló hajótulajdonosok -akik érvényes mágneskártyával rendelkeznek- 50% kedvezménnyel tekinthetik meg a kiállítást. A kiállítás helyszine a SYMA rendezvényközpontban a Dózsa György út 1 szám alatt a Puskás Ferenc stadion mellett.

Köszönjük szépen. Sok siker!