A Ramada Kupa Soling Magyar Bajnokságon a gyenge szél miatt éppen csak az érvényességhez szükséges négy futamot sikerült megrendezni.

Az elmúlt négy nap időjárása alaposan próbára tette a Szalai László (alias Kocka) vezette rendezőség képességeit. A szél ugyanis csak a legritkább esetben volt hajlandó fújni, és ha mégis elszánta magát, akkor sem vitte túlzásba, illetve nem is tartott ki sokáig.



Április 16-án szombaton sikerült két futamot lebonyolítani. Egyet délelőtt lengedező majd elhaló délkeletiben, a másikat a kikötőből visszatérve délután, frissebb, ám szintén elhaló északkeletiben.  Vasárnap viszont esély sem nyílt a folytatásra. Hétfőn is délutánig kellett várni arra, hogy egy nem túl hosszú pályán az első kialakult erejű és stabilan egy irányból fújó szélben elindítva a mezőnyt, még addig célba fussanak, amíg az kitart.

Három futam azonban még nem elegendő ahhoz, hogy a Ramada Kupa érvényes magyar bajnokság is legyen. Szerencsére kedden csaknem az utolsó pillanatban a déli teljes lefújás előtt Balatonalmádi előtt megjelent egy pálya kihelyezésére elegendő nagyságú szélfolt, amelyben sikerült megrendezni a negyedik futamot is.

A versenyre kanadai, német és dán egységek is érkeztek, akik jó felkészülésnek ítélték a balatoni versenyt a németországi Chiemsee-n napokon belül kezdődő világbajnokságra. Így összesen négy nemzet 17 Soling  csapata versenyzett.

A Ramada Kupát és a magyar bajnoki címet is védő  Wossala György-Vezér Károly-Németh Péter összeállítású Audi Sailing Team – akik nem utolsó sorban az aktuális Európa-bajnokok – a harmadik futam megnyerésével álltak az összetett versenyben az élre és ezt a helyüket sikeresen védték az utolsó futamban. Második a német Haist-Haist-Lindner trió, a harmadik Az első nap után még élen álló Dietzel-Dulce-Hensingel hármas végzett. A világbajnok Roman Koch vezette csapatnak meg kellett elégedni a negyedik hellyel.

A magyar bajnokságban az ezüstérmet Pallay Tibor-Majoross Bea-Tóth Ákos érdemelte, míg a bronz Beck Gergőé, Valkó Andrásé és Dániel Marcellé lett.

A Kocka vezette rendezőség tehát kifogott az időjáráson és minden esélyt megragadva futamokat rendezett. Ezzel a 2011-es vitorlás versenyszezon első magyar bajnoksága sikerrel zárult.

via hunsail.hu