Megjelent a Hajó Magazin kiadványa a TBS Nagydíj 11 évéről.

TBS Nagydíj – a versenyek versenye. Számomra. Valószínű azok nagy részének is, akik belekóstoltak itthon az szólóvitorlázás világába. Azt nem lehet elmondani milyen az, amikor egymagadba hajózól egy versenyen. Látod a naplementét, látod a napfelkeltét. Olyan szépségeket élsz meg, amit csak egyedül lehet. És nem mellesleg óriási kihívás akár csak körbeérni is.




Naplemente Keszthelynél


napfel.jpg


Napfelkelte Csopaknál

Erről a remek versenyről most megjelent a Hajó Magazin kiadványa, ami a „TBS Nagydíj – 11 év” címet viseli. Elérhető digitálisan 110 oldalon:


http://www.dimag.hu/magazin/

TBS_Nagydij_11_ev/2011



Kedvcsinálóként álljon itt Fa Nándor a kiadványhoz írt előszava:


Balaton-kerülő szóló vitorlásverseny TBS Nagydíj – 10 év


Előszó


Kalandos vitorlázó pályafutásom alatt nekem annyi örömet, embert próbáló és formáló élményt adott a szólóvitorlázás, hogy amikor világossá tették számomra, miszerint a hazai vitorlázás világában is csak az egyszemélyes teljesítmények terén maradt tér a magamfajtának, elhatároztam megosztom veletek ezt az élményt annak minden keservével, szépségével. Így született a Balatonkerülô egyszemélyes verseny ötlete, amibôl a TBS Nagydíj lett.


Immáron eltelt 11 esztendô, 11 verseny.Eleinte csak rendeztem ezeket a versenyeket. Mentem a mezőny mellett motorossal egyrészről a biztonság, másrészről a tiszta verseny érdekében és egyre erősebb lett bennem a belső kényszer, hogy ott legyek köztük.Megszületett a hajóm a Fahajó, amelyben igyekeztem szakmai ismereteimet, ízlésemet megvalósítani. Kicsit tengeriesre sikerült, amit évek alatt lépésrôl lépésre igazi balatoni hajóvá csiszoltam.Viszont úgy nézett ki, hogy a vitorlázókban nehezebben sikerül a sok évtizedes beidegződéseket a nemzetközi irány és színvonal felé terelni, kizökkenteni ôket a »mi kicsik vagyunk ehhez« felfogásból.


Igen zavart és zavar ma is, hogy az amúgy igen magas szintû szakmai tudás központi osztálypolitika hiányában belterjes hajóosztályokban kopik és vész el.Mára, ha kicsit lassan is de beindult az a fajta gondolkodás, fejlesztés, kitekintés a nemzetközi porondra, amit mindig is szerettem volna gerjeszteni.Látok már személyeket, akiknek van esélye fölkapaszkodni arra a TJV-re, amin a nemzetközi vitorlázó világ robog és így a 12. versenyre optimistábban készülünk, mint korábban tettük.Ez az összeállítás a 11 esztendônyi utat mutatja be képekben, tényekben.


Fa Nándor


Forrás: Hajó Magazin