AC - Utolsó nap. A Döntés!

2013.09.25. 18:23  - Sallai Gábor
Rovatok: nagy versenyek, america's cup  I  Kommentek: 1 hozzászólás
Cimkék:
AC - Utolsó nap. A Döntés!

Nincs tovább, ha ma a szél kegyes lesz, vége a 34. AC-nek.

Íme a sajtótájékoztató (jó hosszú):

A díjátadót már nem közvetítjük. Vagyis alul a videó fut. Szuper kis Kupa volt. Köszönöm mindenkinek, aki velünk tartott az elmúlt három hétben. Az amerikai győzelem felvet pár kérdést, pl. mi lesz az új osztály, az Artemis hány perccel a befutó után hívta ki OTUSA-t és pár hasonló? Kupákban gazdag jóéjszakát mindenkinek! 

És gratula a ma világbajnoki címet szerző magyar Soling csapatnak! Litkey Farkas, Vezér Károly, Weinhardt Csaba! Bravo!

22:40 - Gratulálunk az amerikai csapatnak, címvédés történt! Azért ez az amcsi zászló a vízen kicsit giccses volt! Gratulálunk a hajón vitorlázó egyetlen amerikainak is, Rome Kirby-nek is. 

22:35 - Spithill mosolyog. Már tudja mi vár rá. A bukóját is igazgatja már az interjúhoz!

22:33 - Az ORACLE 500 méterre elment. 

22:27 - ETNZ marad le, de még tartják magukat - lélekben. Lesz-e valamelyik hajón kötélzár?

dsc8466.jpg

LIVE (C) ACEA / PHOTO RICARDO PINTO

22:23 - OTUSA vezet 3 hajóhosszal és tartja. 

22:20 - Ismét szétváltak a leebójánál. ETNZ a szokásos jobboldalt. OTUSA gyorsabb és vezet a baloldalon. De ETNZ útjogos, ORACLE mögéejt. ETNZ ezzel belemegy az erősebb szembeáramlásba. Ejjjj...

22:17 - Spithill szereti az egyyszerű dolgokat, Nascar rajongó, kár hogy ez nem oválpálya. Az ETNZ vezet zéró méterrel kb. De OTUSA az ETNZ seggében utazik lefele. ETNZ vajon elengedi a kezüket? 

22:15 - Az ORACLE új stratégiát választott a rajtra, eltávolodott a rajt előtt. Valahogy OTSUA előbb emelkedik ki a vízből és ez nem jó, de OTUSA mélyrepülésbe kezdett és a víz alá is berakták a hajó orrát egy pillanatra. De azért a havária után is kurvagyors. 

22:12 - Ben Ainslie éppen megbeszéli Tom Slingsbyvel, hogy ma este hova mennek inni és hogyan jutnak haza onnan.  

22:10 - Jajj, de ki jön honnét? Hát elvileg az ETNZ balról.

22:05 - A szél 260 fokról fúj, ami jó és kb 19 csomó. 

21:55 - A mai csapatösszeállítások:

ORACLE TEAM USA
Skipper: Jimmy Spithill (9), Tactician: Ben Ainslie (12), Strategist: Tom Slingsby (10), Wing trimmer: Kyle Langford (8), Jib trimmer: Joe Newton (5), Off-side trimmer: Rome Kirby (4), Grinders: Shannon Falcone (1), Joe Spooner (2), Jono MacBeth (3), Gillo Nobili (6), Simeon Tienpont (7)

mr1776.jpg

Adventi vitorlásnaptár - ACEA/Photo Gilles Martin-Raget

Emirates Team New Zealand

Skipper/helmsman: Dean Barker (14), Tactician: Ray Davies (10), Wing Trimmer: Glenn Ashby (3), Trimmer: James Dagg (9), Bow: Adam Beashel (2), Pit: Jeremy Lomas (8), Pedestal 1: Chris Ward (7), Pedestal 2: Rob Waddell (11), Pedestal 3: Grant Dalton (6), Pedestal 4: Chris McAsey (5), Float/Grinder: Derek Saward (12)

21:48 - Szerda esti statisztika: Spithill győzelmi mutatója az AC-kon kormányosként 12-8, amivel holtversenyben áll Harold S. “Mike” Vanderbilttel (1930, ’34, ’37). A sorban ez a harmadik legtöbb győzelem. Russell Coutts vezet magabiztosan 14-0-al, akit Dennis Conner követ 13-10-el (amiben nincsen benne, hogy a Courageous-on ő csak rajtkormányosként szerepelt és így 4-0-ra nyertek 1974-ben). Barkernek ez a negyedik AC kampánya, rekordja 11-20 (2000, 2003, 2007 és 2013).

Tegnap sem ment a kiviknek, most már tudjuk miért?! /forrás: az eredeti anyag/ De ma lesz náluk telefon!

"A győztes mindent visz
A vesztes eltörpül 
A győzelem mellett
Ez az ő sorsaAbba - The winner takes it all (Azért néha bünti lefordítani magyarra angolul megszólaló zeneszámokat)

20:07 - 18-25 csomós az előrejezés. Limit 24.4 csomó.

19:51 - Próbálok optimistán hozzáállni a ma estéhez, ami azt jelenti esetemben, hogy nem lesz egy csomós sebességkülönbség a két hajó között kreuzban és inkább a rajt, majd a remek taktikai húzások fognak dönteni és a végén 100-300 méter különbség lesz max. Hatalmas fordulatnak lehetünk szemtanui, ha ma nyer az ORACLE. Egyedi technikai sportsiker mindenképpen, főleg az egész versenyt elnézve, ennél már csak az lenne nagyobb fordulat, ha innét feltámadna az új-zélandi csapat. 

m6160cup-rd-15-large.jpg

© ACEA / PHOTO GILLES MARTIN-RAGET

Ma délelőtt - Szeptember 7-én kezdődött és úgy néz ki, ma véget is ér a 34. AC. Amit viszont nem tudunk, az az eredmény. A verseny kezdetén igen magabiztosnak tűnt az ETNZ és a felkészülésbe fektett energia és pénz megtérülni látszódott. Aztán amikor már 8-1-re elhúztak az amerikai csapattól, akkor utóbbi halottaiból támadt fel és sorra nyerte a következő 7 futamot. Azt a hátrányt, amit a verseny kezdetéig az ORACLE képtelen volt behozni, - pedig minden erőforrásuk, lehetőségük megvolt addig is - csak a verseny második felétől voltak képesek ledolgozni, viszont addigra az ellent is olyan mértékben analizálták, hogy tulajdonképpen kicsinálták őket a pályán.

Nem tudni popntosan mit és hogyan változtatott OTUSA, de olyan fejlődési pályát írtak le, amire a technikai sportok között nem nagyon láthattunk eddig predcedenst. És OK, hogy Ben Ainslie négyszeres olimpiai vitorlázó beült, persze, hogy ez is döntő momentum volt, de ne higgyük, hogy csak ezen múlt. Ne legyenek illúzióink, nem miatta javult az ORACLE fordulóinak sebessége 20-30%-ot és a hajójuk sebessége kreuzban 6 csomót. Ott a bázison csodát csináltak. Lehet, hogy a NASA is besegített kicsit, nem tudom, mindenesetre dícséretet érdemelnek. Ehhez párosult a páratlan vitorlázó brigád, főleg az afterguard: Jimmy Spithill - Tom Slingsby - Ben Ainslie. Nagy hibát talán az elején követett el az ORACLE, hogy Ben Ainslie-t, a világ talán legjobb vitorlázóját mellőzte az első futamokon. Nem is értem miért. A tegnapi futam sem az elhibázott, rosszul pozicionált aláforduláson múlt az ETNZ számára, az ORACLE olykor 2-4 csomóval volt gyorsabb szél fele ellenlábasánál. És mivel ma is a tegnapihoz hasonló szélviszononyok lesznek, ezért valószínűleg csak egy hiba, törés állíthatja meg a címvédőt a cím megvédésében.

Dícséretet érdemel Larry Ellison mindezért, hogy - ha nagy szavakkal akarunk élni - forradalmasította, nézhetővé tetette a vitorlázását. Ráadásul az ORACLE föltámadása USA-ban is sok embert ragadott magával. Hogy miért? Jó kérdés. De ha ott marad a Kupa, azért ott is jó helyen lesz, csakhát innét valószínűtlen, hogy a következő kampányok során elkövetik ugyanezeket a hibákat, amiből az következik, hogy ez a Kupa hosszú időre Amerikában maradhat, reméljük a jövőben több kihívóval.

Ok, kicsit előreszaladtam, de végülis, ha engem kérdeznek, ma OTUSA-nak kb nyolcszor nagyobb sansza van a győzelemre, mint ETNZ-s pajtásaiknak. Bár ahogy Russell Coutts mondta vala: Várjuk ki a végét! Este itt!

merika.jpg

 

A 19. futam élőben itt: 


Fotó: © ACEA / PHOTO ABNER KINGMAN

Kiemelt cikkekKiemelt cikkek

Négynapos VMG flottavitorlázás az Adrián idén ősszel is

2017.08.09.   2 hozzászólás
…jut eszembe: Carina földkerülő vitorlásom új helyen!
Kiemelt adok-veszekKiemelt adok-veszek

Melges 24

2017.08.08.
HUN 579 Melges 24-es vitorlás teljesen versenyre szerelt állapotban eladó.

Balatoni vitorlásbérlés

2017.09.21.
A balatonszemesi kikötőben Balaton 25-ös vitorláshajók bérelhetőek.
EseménynaptárEseménynaptár
Legfrissebb fórum hozzászólásokLegfrissebb fórum hozzászólások

Túrázóknak ajánlott

802 hozzászólás 2017.09.23. 08:41 - Merlin

Kapitány és legénység börze

662 hozzászólás 2017.09.06. 20:34 - radvattila

Albin vega

45 hozzászólás 2017.08.29. 09:12 - psmac

Alaszkában vitorlással

4 hozzászólás 2017.08.12. 09:47 - Zoli

Típus beazonosítás

6 hozzászólás 2017.08.10. 01:40 - Bogyó
Hírlevél feliratkozásHírlevél feliratkozás
hírlevél Az alábbi űrlapon adja meg nevét és e-mail címét.
Bejelentkezés
E-mail  
Jelszó  
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
×