“Box rule” avagy repül a szörnyeteg!

Az AC72-es katamarán osztálya dobozszabályt kapott születésnapjára, ami annyit tesz, hogy bizonyos paraméterek fixek, ezekhez igazodni kell a tervezés során, például a hajó hossza, szélessége, vízkiszorítása és vitorlafelület összessége. De más paraméterek előre meghatározott értékek között alakíthatóak, ezzel garantálva, hogy a hajók minden körülmények között hasonló teljesítményre legyenek képesek (na ja). A szabályzatot a US SAILING és a Morrelli & Melvin Design & Engineering fektette le és felügyeli. Melvin elmondása szerint a katamaránt preferálták a következő AC-n megvitorlázandó hajóként, mivel azt egyszerűbb szállítani, összerakni és szétszedni is, ráadásul olcsóbb is a trimaránnál.




A szakértők szerint az ETNZ AC72-esének hajószerkezete az

Alinghi 5-ös nagykatamaránjának felépítésére

hajaz.



AC72 közelítő méretek:

LOA – 22.0 méter (72 láb)

Szélesség – 14.0 méter (46 láb)

Vízkiszorítás – 7,000 kilogramm

Szárny vitorlafelülete – 300 négyzetméter

A katamarán ezekkel a paraméterekkel 5-6 csomós szélben is képes lesz egytalpra állni. A megcélzott haladási sebesség 10 csomós szél alatt a valós szélsebesség 1,2-szerese cirkáló szakaszban, míg bőszélben 1,6-szorosa. A szárny magassága úgy 40 méteres lesz (130 láb), ahol az ívhúr 10-11 méter között alakul (az eredeti elképzelés 8,5 méter volt még két éve).

A legénység száma csak 11 fő lesz (plusz fotós) ami hat fővel kevesebb, mint amikor még egytestűn versenyeztek az AC-n.

A csapatoknak mindössze 30 napjuk van tesztelni január végéig vizen, ami nem sok. Ez is egy szabály. Tehát amikor vízen lesznek, akkor valószínűleg reggeltől estig kint lesznek, minél több tapasztalatot, adatot begyűjtve!

Keresztelő:

Az Artemis volt először készen a szárnnyal, melyet AC72-esen használnak majd, de tavasszal egy módosított ORMA 60-as trimaránon tesztelgették. A tavasz végén aztán a szárny kettétörött. Sokat nem tudni az esetről, de 12 napot így is tudtak hasítani a szárnnyal, de így is komoly tapasztalatra tettek szert Paul Cayard elmondása szerint. 72-lábas hajójuk és a szárny most San Franciscoba tart.

Hajójuk elsőként az új-zélandiaknak volt (most július végén szentelték fel), amit furcsa módon tesztelgettek napokig, például szárny nélkül vontatgatták ide-oda, aztán a szárnnyal együtt huzigálta a motoros ide és oda (már megint). Ehhez a művelethez új motorost is vásároltak, amely képes a hajót könnyedén oldalirányba is tolni, hogy a szűk kikötőkbe ki-be járáskor se legyen fennakadás. De térjünk vissza a hajóhoz: Négy grinder (mondjuk csörlősnek) pozíciót és egy kormányos pozíciót alakítottak ki mindkét testen. A Y-alakú alátámasztó szerkezeti megoldás a gennakert támogatja (lásd fenti kép) – az orrsudár egészen az árbocig nyúlik hátra és ez a pont ágazik ketté hátrafelé, így a tartókonzolok egészen a hajó hátuljáig, a hátsó crossbeam két széléig húzódnak Y alakot formálva.




Az Artemis által bemutatott első szárnyhoz képest jelentős a különbség a kiwi szárnyon, melyen csak 4 darab állítható hátsó panel van az Artemis 6 hátsó állítható paneljához képest és a rések is szűkebbek a panelek között. A belépőél egyenes és a mérnökök némi extra szárnyfelületre is szert tettek azzal, hogy a szárny hátsó paneljének hátsó élét az árboc forgáspontja alá eresztették (ami állítólag nem számít a szabályok szerint).

Eközben a Team Korea is befizette a csekély 200.000 USA dolláros nevezési díjat negyedik (Artemis, ETNZ, Luna Rossa) kihívóként, miközben továbbra is keresi fő szponzorát, aki segíti a hajó megépítésében. A csapat tervező és technikai igazgatója Brett Bakewell-White a Sail-Worldnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy augusztus végén jó lenne nekilátni a hajóépítésnek, hogy az időben vízre is kerülhessen. A koreaiak hajóját Busanban építik az AC protokollnak megfelelően.

Az ORACLE 45-öseiről egy hónappal korábban megjelent képek – amelyeken azok a víz felett repültek, – nem véletlenül készültek. Az AC72-esek, ha nem is egyszerűen, de képesek lehetnek teljesen kiemelkedni a vízből. Erre szolgálhatnak a fotókon is látható L alakú svertek. Bakewell-White szerint az AC72-es szabály egészen egyszerűen ordít a hydrofoil-okért, csak éppen az a probléma, hogy tilos állítani ezek állásszögét (mint például a kis repülő molyon) így elég nehéz lesz stabilizálni a repülő állapotot.



A címvédő Oracle Team USA változtatott programján és végül mindkét hajójukat USA-ban rakják vízre, míg az eredeti tervekben az szerepelt, hogy az egyiket Új-Zélandon avatják fel. Mivel az Artemis is San Franciscoban lesz a télen, így a közös készülődésre számítani lehet.

Az Emirates Team NZ programja úgy fest, hogy 2013. áprilisig maradnak Aucklandban a másik kihívóval a Luna Rossával (ITA) karöltve és csak edzenek, meg tesztelnek.

Eközben Ben Ainslie csapata is összeállt a 45 lábas hajóval történő rohangászásra. Az Olimpia után 15 lábas Finnjét 45 lábas katamaránra cserélő brit már ott lesz Friscoban bő két hét múlva, a 2012-13-as szezon első AC45-ös verseny, ahol valószínűleg sok borsot fog törni a menők orra alá (legalábbis reméljük).

Ben csapata:

• Simon Daubney (fock trimmer)

• Kyle Langford (szárny trimmer)

• Matt Mitchell (runner)

• Simeon Tienpont (bow)

Források:


http://www.sail-world.com/


http://riggingnews.blogspot.hu/


http://chevaliertaglang.blogspot.de/


Fotó: © PHOTO GUILAIN GRENIER / ORACLE TEAM USA



Forrás: sail-world.com