Az Oracle Team USA-t megbüntette a zsűri. Két pont mínusszal indulnak a döntőben! Emellett két vitorlázójuk és a parti személyzetből is két tag távozik a döntést követően.

Az ügy kb egy hónappal ezelőttre nyúlik vissza, amikor a Red Bull Ifjúsági AC-re készítették fel az AC45-ösöket. Ekkor pattant ki a botrány, miszerint az amerikaiak állítólag 3 hajójukba is súlyt helyeztek a hajó súlypontjának lent tartása érdekében (valószínűleg még 2012-ben) és számos versenyen így indultak.

A zsűri pedig tegnap úgy döntött, hogy ezért a tettért két pontos büntiben részesíti Spithill csapatát. Ez azt jelenti, mitha két futamot már most elveszette volna Larry Ellison kb 130 fős csapata.

Mivel az Amerika Kupa az első nyert 9 futamig tart, ez az jelenti, hogy a Golden Gate Yacht Club által képviselt csapatnak 11 futamot kellene nyernie, hogy megvédhessék a címet! Ezzel szemben az új-zélandiaknak csak kilencet. Emellett az Oracle Team USA kapott 250.000 dollár pénzbüntetést is.



A zsűri döntése és a tények (JN117)

(pdf)



A zsűri erősen vizsgálta a személyes érintettséget is, és mivel kiderült, hogy meglehetősen kevesen voltak közvetlenül érintettek – főleg olyanok, akiket nem megfelelően képeztek ki a szabályok ismeretére, – ezért két vitorlázó került eltiltásra a két parti kiszolgáló személyzet mellett.

Dirk de Riddert, az első számú szárnytrimmert teljesen eltiltották, mivel instrukciókat adott a személyzetnek, hogy pakolják meg ólommal a csapat egyik hajójának vakárbocát (kingpost – alsó támasztó-merevítő rúd), amely tényt később tagadott a zsűri előtt.


*Frissítés: A vicces a sztoriban, hogy ezzel az egyik kulcspozíciót, azaz

de Ridder helyét (


a szárny trimmelését)  az AC legfiatalabbja veszi át Kyle Langford, aki mindössze 24 éves. Eddig a csapat B hajóján Ben Ainslie-nél trimmelt és a zsűri jelentése szerint már tavaly tudott a hozzáadott súlyról, de nem törődött azzal, hogy ez vajon sérti-e a szabályokat. Valószínűleg őt már nem merték kizárni, mert az brutális érvágás lett volna az ORACLE-nek, ha a wingtrimmer komplex szerepkörét 4 nappal a Kupa előtt egy teljesen rutintalanra kell bízni.




Spithill az eset után már úgy nyilatkozott, hogy egyértelműen ők az esélytelenek. Az eset kirobbanása óta eléggé megzuhant a csapat és az eljárás odavágott a kéthajós edzésprogramnak is, ami eddig a csapat előnyére szolgált a kiwikkel szemben.



A zsűri döntése és a tények

(JN116) (pdf)

Nem volt érintett az ügyben az Oracle Team USA kapitánya Jimmy Spithill sem Ben Ainslie, sem a vezérigazgató Russell Coutts, sem Grant Simmer.

Az első futamra – amit meg is nyerhet az ORACLE – szeptember 7-én kerül sor, siófoki idő szerint este!

Pár megjelent cikk az ügyről:

NZ Herald:

Oracle Begins Minus 2

és

Heavy Toll on Oracle

;

Associated Press

;

San Jose Mercury News

;

Sail-World

Az ORACLE ennek ismeretében hirdette ki a 11 fős csapatot. Ben Ainslie neve nem szerepel a listán:

Jimmy Spithill, Helmsman

Shannon Falcone, Grinder

Rome Kirby, Grinder

John Kostecki, Grinder/Tactician

Kyle Langford, Wing Trimmer

Jonathan Macbeth, Grinder

Joe Newton, Jib Trimmer

Gilberto Nobili, Grinder

Tom Slingsby, Grinder/Strategist

Joe Spooner, Grinder

Simeon Tienpont, Grinder