Már ha jobb. Nem csak az új többtestű osztályhajóval változott radikálisan az Amerika Kupája, a versenyt egyenesen közönségbarátra szabták. Ebben a partközeli versenyek, a jó helyszínválasztás és a szabályok újraértelmezése is közrejátszik.

És akkor vesézzük kicsit legutóbbit. Mert sajna szabályozásra igenis szükség van, az ütközéseket el kell kerülni, meg amúgyis, valakinek mindig igaza van két hajó majdnem-találkozásánál is, így szabályok mindig lesznek. És ha bizonyos dolgok egyszerűbbek, akkor a laikus és a mezei vitorlázó is érti, mi történik a pályán.

Eljött az idő és az AC vérátömlesztésen esett át, amely a szabályrendszer átalakítását is eredményezte. Az itt bevezetett újításokra azonban technikai feltételekre van szükség, ami nem biztos, hogy minden hétvégi versenyen rendelkezésre áll, de érdemes elgondolkozni az itt látható újítások egy részén.




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

Menjünk sorjában, kezdve a 13-as szabállyal: Fordulás Alatt. Ezt törölték el a szervezők. Így már csak az számít, hogy melyik a hajó szélfelöli oldala. A 17-es szabály, amelyik inkább párosverseny során jön számításba leegyszerűsödött úgy, hogy van szél alatti és szél feletti hajó és pont. Mivel korábban a legtöbb szabálytalanság nevezett két szabályt érintette, így most nagymértékben egyszerűsödött a játék.

A 18-as szabály valószínűleg több hazai versenyző számára ismerős. Ugye alapból létezik egy szabályozás a szél felöli pályajelre és egy a leebójára (a szélfelölitől eltérő) pályajelekre vonatkozóan. Az AC esetében ez megszűnt és most a belső hajónak van előnye cirkáló szakaszban is, mégha balcsapásról érkezik is (asz számít ki éri el előbb a zónát). Mivel fent is kapu van, ahogy lent is, így a pálya teljesen szimmetrikus.Sajnos a párosverseny rajtja kissé meg van keverve, mert itt a félszeles mezőnyrajtra majdnem merőlegesen rakták ki a belépési zónát úgy, hogy alapból a balcsapáson érkező hajó képes legyen a jobbcsapásos előtt mélyen bevitorlázni, vagy inkább elmenekülni, de ezt a hajók sebessége miatt kellett meglépni, mert mondjuk 30 csomós sebesség mellett nem biztos, hogy a dial-up jól sülne el.

Él viszont a dial-down szabály, amely lehetővé teszi a jobbcsapáson haladó hajó számára, hogy a széltengelytől 90 fokig ráejtsen a másik hajóra cirkáló szakaszban, nagyobb kitérésre kényszerítve azt. Mivel a pálya mindig partközelben van, ezért az akadályokra vonatkozó szabályokat is újra kellett értékelni. Erre húzták meg a pálya határvonalait, amelyet átlépve büntetésben részesül a szabályszegő csapat. Ha három hajóhosszon belülre kerül egy hajó, automatikusan joga van fordulni vagy halzolni. És nem kell kiabálni a másik hajónak, mert az is tudja, hol a határ. Ha valaki kiesik a hajóból, akkor azért nem lehet visszamenni, akkor csökkentett létszámmal kell befutni, hiszen ez elég büntetés a csapatnak. Az embert pedig a motorosok összeszedik.A borulásra is más szabály vonatkozik, hiszen az AC versenyek során a csapatoknak lehetőségük van külső segítséget igénybe venni a hajó felállításhoz. Aki befut, az minimum 3 pontot kap a mezőnyversenyen, míg aki nem, az nullát – szóval megéri végigmenni. Persze azt nem tudni, hogy a 45-ös nagytestvérénél, a 72-eseknél miként működik majd a visszaállítás.

Nincs büntetőforduló az AC-n. Helyette egy lassítós dolgot találtak ki, amihez persze megintcsak szükség van a GPS-re a hajókon és komoly támogató rendszerre a partról. Ez úgy működik, hogy amint büntetésben részesítenek egy hajót, akkor a hajó virtuális

VMG-je

két hajóhosszal a hajó mögött jelenik meg és a hajó polárjából számított 75%-os VMG sebességével halad előre, míg el nem éri a hajó valós helyzetét. Ezt belülről kis lámpák jelzik a kormányosoknak. Így az a megérős, ha minél előbb megáll az ember és bevárja ezt a virtuális vonalat, mert annál hamarább indulhat újra. Olyan meg nincs, hogy az ember csak a futam végén javítja ki a büntetőjét, azonnal korrigálni kell a hibát.

Az új szabályok bizonyosan előnyére válnak a katamrános versenyzésnek és látványnak is. A 270 fokos büntető eltörlésével ugyan kevesebb borulást látunk, de így legalább nem kell napokig javítani a hajókat.


Fotó: Gilles Martin-Raget/ORACLE Racing; Ricardo Pinto/ACWS



Forrás: thedailysail.com