Látványos borulásokkal, ütközéssel zárult az AC plymouthi állomása.

Az AC címvédő Spithill csapatának a meglehetősen nyögvenyelősre sikeredett hét után vasárnap azért sikerült megmutatnia, hogy nem kell leírni az ORACLE Racing első számú csapatát.

Vasárnap erős, pöffös szél várt a versenyzőkre Plymouth Sound öblében. A lökések elérték a 30 csomót (~55 km/h), amely még a rutinosabb csapatokat is próbára tette.

A verseny már a rajt előtt kezdődik – idézhetjük fel az örökérvényűt. Pár perccel a rajtot megelőzően a Team Korea tolatott, amit az Energy Team kicsit későn vett észre és az elkerülő manőver, a hirtelen leejtés borulásba torkollott. Loick Peyron csapata villámgyorsan visszaállította a verdát és kicsit tépázottan, de elrajtolt. Még akkor is a rajt előtt járunk, amikor az Artemis Racing orrára ráakadt az éppen manőverező Green Comm Racing fara és kormánya. A Green Comm emiatt kiállni kényszerült, az Artemis pedig lemaradt a rajtról, majd később ők is megbotlottak.




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

A rajtból a problémás egységeket elkerülve legjobban a két ORACLE Racing és Emirates Team New Zealand hajója jött el jól, akik végig domináltak a vezető pozíciót váltogatva egymás között. Coutts csapata az egyik bőszélben rossz oldalt választott és cirkáló szakaszban sem volt elég gyors, ami feltűnt nekik is, így szép lassan vissza is estek a harmadik helyre. Spithill ezen a napon nyugodtan, megfontoltan versenyzett és végül magabiztosan nyert.

Az első bójánál a China Team esett és folytatta a versenyt hetedikként befutva 6 másodperccel a limit előtt.




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

A becslések szerint 115 000 ember látogatott ki erre a partszakaszra, szóval még az is lehet, hogy beválik az új AC recept.

Az AC Világkupa Sorozat San Diegoba vándorol, ahol 54 nap múlva lépnek ismét színpadra a csapatok. Itt jegyezném meg, hogy Coutts lemond kormányosi pozíciójáról és átadja a rudat Darren Bundocknak.


Májusban pedig irány Velence!

Vasárnapi mezőnyfutam eredmények:

1. ORACLE Racing Spithill

2. Emirates Team New Zealand

3. ORACLE Racing Coutts

4. Aleph

5. Team Korea

6. Energy Team

7. China Team

8. Artemis Racing

8. Green Comm Racing

Szombati Párosverseny végeredmény:

1. Emirates Team New Zealand

2. Team Korea

3. Artemis Racing

4. ORACLE Racing Coutts

5. ORACLE Racing Spithill

6. Energy Team

7. Green Comm Racing

8. China Team

9. Aleph


Fotó: Ricardo Pinto és Gilles Martin-Raget/americascup.com