Hajónapló, 2015. március 12., Conrad Colman naplója

Pozíció: déli szélesség 53 fok 34 perc, nyugati hosszúság 101 fok 7 perc

Hallottatok a hidegről beszélni a 7 fokos tengervízzel, de az Antarktisz felől érkező hideg víztől egyre hidegebb van.  De én nem az vagyok, aki ül és didereg, úgyhogy elmondom, mit teszek azért, hogy kényelmesen érezzem magam és mindig akcióra készen álljak idelent.

Mivel a Spirit of Hungary-t nem lehet a kabinban vezetni, szemben a vetélytársaink hajójának többségével, szembe kell néznünk a déli óceán viharának széllökéseivel a kormányállásban… vagy engedhetjük Knutot, az autopilotot, hogy vigye egy ideig a hajót helyettünk, amíg a kezünket a grószshotton, az ujjainkat pedig az autopilot gombján tartjuk. A jéghideg víz és a folyamatos 50 csomós széllökések mellett könnyű a döntés. Az ügyeletben lévőnek folyamatosan készenlétben kell állnia, hogy beavatkozzon, szóval fel vagyunk öltözve a Musto vízhatlanjainkba és csizmáinkba, a kabátot a kezünk ügyében tartva. Ezalatt van egy vagy két réteg hőzáró felsőrész, egy vékony polár pulcsi és egy hosszú ujjú merinói gyapjúból készült aláöltöző. Alul van rajtam egy pár gyapjúzokni, hosszú merino alsónadrág, és egy extravastag tesztpéldány overál középső rétegként. És néha még így is fázom!

Amikor nem vagyok ügyeletben, beugrom az 5 fokos múmia hálózsákomba, ami a boltban túlzásnak tűnt, de az elmúlt napokban már nem annyira. A hálózsákot egy bivakzsákkal védem a nedvességtől, olyan mint egy kis mini sátorka. A titkos fegyverem pedig egy pár csizma, amilyet a hegymászók használnak az alaptáborokban, hogy melegen és szárazon tartsam a lábujjaimat.

A külső ruharétegek csak a harc felét jelentik, belülről is óvnom kell a belső tüzemet, hogy melegen maradjak. A zsírtartalékaim csökkennek, napközben enni kulcskérdéssé vált, mert egyre kevesebb az energiám és a természetes szigetelőanyagom. Íme egy lista arról, hogy mit ettem ma, kivéve az új- zélandi narancsot, ami a délvidéki diétám része. Adjunk hozzá egy jó adag mogyorót, és túl is vagyok a napi 2500 kalórián. Ezt a számot kiegészíti néhány cukor- és zsírbomba, mint a Fuzion Flapjack, ami mogyorós, szárított gyümölcsös, csokoládés és málnás (4) változatban létezik, merthogy vegetáriánusként elég nehéz elegendő kalóriát összeszedni a fagyasztva szárított ételekből.

-zabkása mazsolával és egy bögre kávé

-Kellogs Nutri Grain reggelizőszelet 182 kalória

-Barley-lentil rizottó 498 kalória

-Fuzion Flapjack 809 kalória (még egy bögre kávéval)

-Burkonyakrémleves 413 kalória

-Egy friss új-zélandi narancs

-Szójás gombás tészta 387 kalória

Most olvastam a Ernest Shackleton Dél című könyvét, hogy előre lássuk, mi vár ránk. Menekülni az antarktiszi jégbe fagyott hajóról apró evezős csónakokon valószínűleg az emberiség legjobb túlélési történetei közül való, még akkor is, ha ezzel összehasonlítva én modernkori puhánynak tűnök!

Le a kalappal az egykori Mini 650-es vitorlázó, Nick Bubb előtt, aki rekonstruálta az Elefánt szigetről*  átkelve a Déli-Georgia szigetére** egy nyitott csónakban, az akkori időszaknak megfelelő élelemmel és felszereléssel!

————

* Elefánt sziget: jéggel borított, antarktiszi sziget, magas hegyei vannak, és a nevét onnan kapta, hogy az első felfedezők elefántfókákat láttak a partján. Itt töltött el egy telet Ernest Shackleton csapata a mentőcsapatra várva 1916-ban

** Déli-Georgia sziget: a Déli-Sandwich szigetek egyike (az északit ma Hawaiinak hívják), kb. félúton Tűzföld és az antraktiszi félsziget között. Bálnavadász településekkel tarkított sziget, azaz nincs őslakossága, ma csak kutatók és múzeumi dolgozók lakják. Shackleton expedíciójának 3 tagja innen indult az Elefánt szigeten rekedt társaik megmentésére.


Fotó: Spirit of Hungary – Barcelona World Race



Forrás: http://www.conradcolman.com/2015/03/ships-log-march-12th/