Hajónapló, március 17., Conrad Colman naplója

Pozíció: déli szélesség 52 fok 45 perc, nyugati hosszúság 63 fok 17 perc

Irány: észak!

Hőmérséklet: emelkedőben!

Micsoda nap! Kiszabadultunk a Csendes-óceán óriáshullámai közül, csendben elsiklottunk a Horn-fok alatt, és most észak felé tartunk a kristálytiszta égboltú éjszakában. Talán az eufória teszi, az érzés, hogy egy darabban megúsztuk a verseny legdurvább szakaszát, de olyan tiszta az ég, hogy a Tejút szinte karnyújtásnyira van, és az Orion övet fel tudnám venni a sajátom helyére. Hihetetlenül gyönyörű.

Miután kihagytuk az „Isla Hornos” látványát, annak ellenére, hogy csak 3 mérföldnyire mellette haladtunk el, különösen lelkesedtem azért, hogy északnak vegyük az irányt a Le Maire szoros felé, ami rövidebb úttal kecsegtet a patagóniai szárazföld és az Isla de Los Estados között. A szorosok híresek az erős áramlásaikról és a furcsa szélirányaikról, ami ma be is bizonyosodott. Keleties széllel vitorláztunk be, de egy kis felhősáv alatt a szél 20 másodperc alatt U alakban visszafordult, és mi erős északnyugatiban találtuk magunkat, ami gyorsan elvitt a Falkland-szigetekig.

Igazán különleges volt súrolni a szigetet, mivel Új-Zéland óta nem láttunk földet (egy sziget sincs odalent a déli óceánon), és igazi öröm volt valami mozdulatlanon tartani a szemünket. A kopott szürke sziklák és a satnya fűcsomók jelezték, hogy itt azonnal a szélvihar martalékává lesz bármilyen növényzet. Ezek a barátságtalan szikláknak van egyfajta avíttas, időtlen szépsége, és tetszik, ahogy a világ végére elhajózva biztos lehetek abban, hogy legalább a világnak ez a sarka örökké érintetlen lesz, és ugyanúgy néz ki, ahogy évszázadokkal ezelőtt.

A szorost először európaiak fedezték fel 1615-ben, Isaac Le Maire, a tehetős holland kereskedő fia, akit azért indítottak útnak, hogy új útvonalat találjon a Holland Kelet-indiai Társaság által monopolizált északabbra eső útvonal* helyett. Isaacnek apja után nevezte el a szorost, de az ennél is fontosabb felfedezését az expedíció tehetős támogatói után nevezte el, akik a Hoorn nevű kisvárosból származtak. Mi nem fogunk mellszobrokat kapni, és nem rajzoljuk újra a térképet, de mi is a támogatóinknak köszönhetően vagyunk itt, akik részesülhetnek a tetteinkből, de egyedül a vendégszeretet formájában, ahelyett, hogy táblákat helyeznénk el a nevükkel az újonnan felfedezett szárazföldeken.

——-

* Magellán-szoros


Fotó: Spirit of Hungary – Barcelona World Race



Forrás: http://www.conradcolman.com/2015/03/ships-log-march-17th/