Conrad Colman írása a Spirit of Hungary fedélzetéről tegnapról.

Az éjszakában nem csak a gyerekszobában ugorhatnak szörnyek elő a semmiből.Egy hosszú délutánon keresztül vezettem a hajót a korábbi osztályból szerzett szokásaim szerint… Egy üveg víz és némi mogyoró a kezem ügyében, fent a nagy gennaker és egyes reffen a grósz. Sajnos ahogy leszállt az este, a szél erősödött, erősebb volt a biztonságosan vitorlázható tartománynál, így feltettük a kis reachert. Nándorral a cockpitban beszélgettünk a vitorlacsere után, amikor egyszercsak mindketten fura, tompa zajt hallottunk. Feltételeztem, hogy elütöttünk valamit, ellenőriztük a kormányokat és amit a kielből láttunk, de minden tiszta volt. Folytattuk hát utunkat a kisebb vitorlákkal, de egész éjjel a műszerekkel küzdve csak nem láttuk az elvárt adatokat. Hajnalban úgy döntöttünk, hogy újra felhúzzuk a nagyobb gennakert, de a sebesség mégsem nőtt annyira, mint az várható lett volna.



Aztán egyszer csak beugrott a fura hang, amit éjjel hallottunk. Ledugtam a GoPro kamerát a hajó alá, és a fotókról kiderült, hogy jókora hálót vagy textilt vonszolunk a kielen. Betekertük a gennakert, és szélbe álltunk, majd tolatni kezdtünk, hogy a cucc leússzon a kielről. A további fotókról kiderült, hogy a háló részben lekoptatta a festéket a kielről, de egyébként nem sérült meg.

Nem igazán tudom, hogyan, de a nagy izgalomban Nándor megcsúszott, amikor jött vissza a cockpitba, és beverte a fejét. Amikor újra felvettük az irányt, levette a sapkáját, és kiderült, hogy egy 3 centis véres seb van a koponyája hátsó részén. Teljes sürgősségi ellátási módba kapcsolva levágtam a haját, leborotváltam a seb környékét, lekezeltem Betadine-nal, és steril tapaszokkal összehúztam a sebet. Készen álltam, hogy bevessem a rajt előtti orvosi tréningen tanult új varrat-technikámat, de Nándor jobbnak látta ezt a megoldást. Talán elvettem a kedvét azzal, hogy ösztönösen a fuxoló készletem 10 centis tűjéhez és 1 mm-es dyneema cérnájához nyúltam….

Most már tudom, hogy vannak emberek, akik szélsőséges esetekben hasonlítani tudnak kis kedvencükre, például szakállas-rongyos férfiak a bozontos kutyáikhoz, de azért ez mégis őrültség. Nincs szükség a hajóépítő és a hajó egyidejű sportsérüléseire!



forrás:

https://www.facebook.com/mancsaft.szakszervezet


Fotó: Gilles Martin-Raget/Barcelona World Race



Forrás: http://www.conradcolman.com/2015/01/scars-and-things-that-go-bump-in-the-night/