BWR hírek, 2015. január 22. reggel

Miután a szubtrópusi Szt. Helenánál túl hosszú időre szorultak be, a negyedik helyen vitorlázó Renault Captur visszakapta a „kerekeit”, és újra úton van dél felé, tűrhetőnek mondható 14 csomós sebességgel, fej-fej mellett a We are waterrel, ami tőle kicsit délebbre van. Valójában Jorg Riechers és Seb Audigane útválasztása jobbnak tűnik, és a német-francia páros jó sebességet tud tartani, hogy mielébb beérje a „négykerekűt”.

A Barcelona World Race flottájának elején Bernard Stamm és Jean Le Cam éjjel egy körül halzolt dél-kelet felé, hogy egy kisebb változtatással jobb szélben maradjanak, de ez valószínűleg csak egy 100 mérföldes szakasz, mielőtt a versenyt vezető Cheminées Poujoulat visszahalzol.

Mivel továbbra is maradnak a saját keleti irányukon, körülbelül 17 csomóval, a Neutrogena tegnap este óta már jó 60 mérföldet fogott a Cheminées Poujoulat-n, és mindaddig, amíg az élen állók dél-kelet felé mennek, Guillermo Altadill és José Munoz tovább fogja csökkenteni a köztük lévő távolságot.

Anna Corbella és Gérard Marin párosának nincs más választása, mint továbbra is délre tartani. Ők még mindig a magas nyomású területen vannak két jó front között, és keletre vitorlázva tovább tartana nekik, így a harmadik helyen állóknak mindent meg kell tenniük, hogy kikeveredjenek belőle. Kisebb szelük van, mint az előttük álló két hajónak.

A Cheminées Poujoulat-nak jó 25-35 csomós észak-nyugati szele lesz, ami szombaton akár 40 csomóig is erősödhet. Megközelítőleg vasárnap kora reggel kellene átkelniük a Jóreménység fokánál.

A One Planet One Ocean Pharmaton, Didac Costa és Aleix Gelabert még mindig a magassággal küzdenek, és lelassultak, de valószínűleg ma kicsit később emelkedni fog a sebességük, miközben a jövő némileg bonyolultabbnak tűnik a Spirit of Hungary számára. Fa Nándor és Conrad Colman előtt egy magas nyomású terület van kialakulóban, ami azzal fenyeget, hogy elnyeli őket. Miközben a pozíciójuk relatíve javult a One Planet One Ocean Pharmatonhoz képest, most még némi szenvedés vár rájuk, hogy kiegyensúlyozott versenyben maradjanak. A türelem olyan erény, amiből Nándinak és Conradnak komoly tartalékokra lesz szüksége.


Fotó: Gilles Martin-Raget/Barcelona World Race



Forrás: http://www.barcelonaworldrace.org/en/news/news/free-at-last