A legfontosabb az, hogy az indulók pozitív élményekkel zárják a kalandot.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) azon dolgozik, hogy a versenysport mellett az utánpótlásban és a szabadidősport területén is fejlődjön a sportág, valamint a teljesen amatőrök számára még vonzóbbá váljon a vitorlázás. Utóbbi területhez kapcsolódhat a Clipper Round the World népszerűsítése is. Megkezdődtek ugyanis az egyeztetések arról, hogy az országimázst erősítve, magyar hajó is versenyezzen hajó a földkerülő vitorlás viadalon. A Clippers Round the World fejlesztési igazgatója, David Cusworth tartott előadást Budapesten az egyre népszerűbb versenyről. Az eseményen ott volt Koczka Terézia, a Clipper önkéntes nagykövete, aki már teljesítette az embert próbáló versenyt.




„Egy nagyon népszerű amatőr földkerülő vitorlás versenyről beszélünk”

– mondja David Cusworth.

„Egy ilyen verseny alatt az ember átértékeli az életét, sokat tanul. Sokan ezért a tanulásért vállalkoznak a kihívásra.  Vannak multik, amelyek munkatársai részt vesznek a Clipper Round the World versenyen, és amellett, kollégáik jellemfejlődésére pozitívan hat a kihívás teljesítése, sokat profitálnak reklám és marketing terén”.


davidcusworth.jpg

David Cusworth szerint a legfontosabb, hogy a Clipper Round the World versenyen indulók pozitív élményekkel zárják a kalandot.

„Ez a legfontosabb: az indulók ne csalódjanak. Pedig egy földkerülő, közel egyéves verseny nem könnyű, de a nehézségek ellenére mindenki pozitív élményekkel zárja a Clippert”

– tette hozzá David Cusworth.

Koczka Terézia 60 évesen döntött úgy, hogy nekivág a távnak.

„A Clipperen lehet csak egy-egy szakasznak is teljesíteni. Nem kötelező körbehajózni a Földet. Én nagyon sokat kaptam attól a 11 hónaptól. Sokat tanultam, és jobban megismertem magam”

– nyilatkozta Koczka Terézia.

A verseny történetében eddig 5 magyar részvevő volt, közülük ketten voltak Földkerülők. A Clippert a legendás vitorlázó Sir Robin Knox-Johnston alapította, aki elsőként hajózta egyedül, megállás nélkül körbe a földet 1968-69-ben. Ez az egyetlen olyan verseny, ahol amatőr részvevők versenyezhetnek a világ körül.