A Sydney – Hobart is része lett a Clipper 13-14 versenynek!


Most már érthető miért tartott ilyen sokáig, hogy a 4. szakasz pontos útvonalát és menetrendjét megtudjuk. A szervezők egy egészen kivételes meglepetést tartogattak mindenki számára.

Azt eddig is tudtuk, hogy a 4. szakasz, azaz ami Nyugat-Ausztráliától Kelet-Ausztráliáig tart, a korábbi útvonalaktól eltérően tartalmaz egy Sydney-i megállót. Azt viszont csak ma jelentette be a szervező, hogy Albany után Sydney-ből nem egyenesen az Ausztrál aranypartra (Gold Coast), Brisbane-be indulunk, hanem a világ egyik legnevesebb versenyén, a Sydney – Hobart versenyen is részt vesz az egész Clipper flotta mind a 12 új 70 lábas versenyvitorlása!


Az ausztrál yacht club, a The Cruising Yacht Club of Australia hivatalosan most nyitotta meg nevezésre a 69. Rolex Sydney Hobart versenyt. A verseny egyike a világ klasszikus nagy óceáni vitorlás versenyeinek. Ausztráliában Kék-óceáni klasszikusnak (Bluewater Classic) is hívják a karácsony után, december 26.-án induló versenyt.

Elismertségét és presztízsét annak is köszönheti, hogy a II. világháborút követően, 1945-ben a brit királyi haditengerészet egyik tisztje: John Illingworth kapitány hívta életre azzal a szándékkal, hogy a déli féltekén is legyen olyan elismert vitorlásverseny, mint az észeki féltekén a Fastnet. Maga a verseny a Sydney-Hobart útvonal 630 tengeri mérföldes (kb 1,170 km) távját jelenti, legtöbbször embert és hajót próbáló időjárásban. Nem véletlen tekintik ezt a versenyt a föld egyik legnehezebb vitorlásversenyének.


A verseny indulása óta szinte hihetetlen mennyit gyorsult a hajók sebessége: míg az első versenyen több mint 6 napra volt szüksége a győztesnek a táv megtételére, addig a tavalyi első helyezett 1 nap, 18 óra, 23 perc 18 másodperc alatt ért célba. Most minden Clipper versenyzőt az izgat, hogy mennyi idő alatt fogják az új hajók befutni a távot?

Mivel az egész Clipper flotta részt vesz a versenyben, ezért a Sydney – Hobart versenyen elért eredmények a Clipper 13-14 földkörüli pontversenybe is beszámítanak.


Forrás: http://www.clipper.bacso.hu