Ott hagytuk abba, hogy Vincent Riou feladni kényszerült a regattát.

Azóta azért történt egy és más. Kisebb sérülések ellenére, nem eset ki senki és elképesztő sebességeket produkálnak ezek az új generációs 60 lábasok. Mi sem bizonyítja jobban, hogy sorban dölnek meg a 24 órás sebességi rekordok. Most Francis Gabart tartja éppen 545,3 tengeri mérföld megtételével. Amikor belevágtak az aktuális versenybe, akkor még csak a 2003-ban felállított 468.72 mérföld volt a rekord. Szédületes tempóban javították az időket a déli óceánokon és a jelenlegi rekord már csak 51,3 mérfölddel van lemaradva az egytestű legénységgel elért rekordtól, amit 2008-ban állított fel a 70 lábas Ericson 4.

Érdekes megfigyelni azt is, hogy a tempót egy hajó kivételével csak 2010 után épült verdák tudják tartani. Ez alól Alex Thompson 2007-es hajója kivétel csak.

A 6. helyen vitorlázó Jean Le Cam már több mint 1000 mérfölddel le van maradva a vezető hajóhoz képest. Ami tulajdonképpen két hajó.  Francis Gabart és Armel Le Cléac’h fej-fej mellett halad, szinte látótávolságban egymástól és már a Nyugat Ausztrália kapu felé tartanak. Jean Pierre Dick még ippeg 100 mérföldön belül van, de a negyedik Alex Thompson és ötödik Bernard Stamm már majdnem 300 mérföldre le vannak maradva.

A verseny féltávnál tart hamarosan, illetve ezt majd Tasmánia alatt érik el a versenyzők. Mindenkinek van kisebb-nagyobb baja. Alex Thomson elütött valamit és javítani kellett a kormány összekötő rúdját és tönkre ment az egyik hidrogenerátora, míg Javier Sanso egy halzolás után vette észre, hogy a szél felöli kormánylapja találkozott valamivel és eltünt az ütköző zóna róla. Máshol is törött latnik, apróságok mind mind jelzik, hogy ez nem játék, ez a Déli Óceán.


Day 33 highlights – Wednesday, December 12, 2012


by

VendeeGlobeTV




Fotó: © Mark Lloyd / DPPI,