Immár a második kikötői versenyre került sor december 26-án a Volvo Ocean Race történetében. Ezúttal mind a hét hajó rajthoz állt és ezúttal a szél is fújt. Már a rajtnál is több volt, mint 20 csomó.

Első kreuz
Mint emlékezetes még Spanyolországban az első kikötői versenyen a holland hajók nagyon leszerepeltek. Igaz ott gyenge szél volt és a szakértők úgy gondolták, hogy ez az oka a két ABN AMRO hajó gyenge teljesítményének. Igazuk is lehet, mert az első szakaszon magasan verték a mezőnyt, csakúgy mint most a fokvárosi kikötői versenyen, ahol a szél 40 csomóig is erősödött. A két holland közé, csak a movistar tudott beférkőzni.

Mindegyik hajó reffelve kezdte a versenyt, ahol Torben Grael és a Brasil1 csípte el a legjobb rajtot a lee bójánál. Míg a túlsó oldalon a Kalózok jöttek el, akik az ABN AMRO TWO-val a jobb oldat, míg a többiek a bal oldalt választották. Az új nevű – jelenleg ING Real Estate Brunel – ausztrál hajó rajtol a második sorban.

Az ABN egyes hajója hamarosan az élre állt, -köszönhetően a jól elvégzett fejlesztéseiknek és felkészülésnek- nagyon jó sebeséggel. Egyértelműen kiderült, hogy ilyen időjárásban a holland hajók magasan a legjobbak.

Az ausztrálok (ING Real Estate Brunelt így hívjuk a továbbiakban) nem mutatnak valami nagy teljesítményt, még annak ellenére sem, hogy az első szakaszon volt egy olyan hat órás periódus, ahol mindenkinél gyorsabbak voltak.


A kreuzbójánál első a két holland, majd a movistar, Pirates, Ericsson, Brasil1 és az ausztrálok. Mindenki egy percen belül.

A következő bójánál a kalózok feljönnek a második helyre miközben az ABN egy kínlódik egy kicsit a spinnakerével és veszt az előnyéből valamennyit. Az ABN kettőnek gondjai vannak a vitorlaválasztással és visszaesik jó hátra. A movistar lent felejti a rossz oldalon a tőkesúlyát. Ebből némi gubanc kerekedik. A Kalózok is hasonlóképpen járnak.

A bőszelek végén a sorrend: ABN AMRO ONE, Kalózok (kicsit vízben áztatva a gennakerüket), ABN AMRO TWO, Ericcson, movistar, Brasil1 és az ausztrálok. A Kalózoknál nincs minden rendben, mert hirtelen szélbeállnak és utána éppen el tudnak menni az ABN kettő előtt. Az ABN egy megfordul, de nem tudják elengedni a fokkot. Vissza kell lapozniuk. Shot vagy csörlő probléma. Nem nagy gáz, mert a teljesítményük magasan a többiek fölé emeli őket. Ráadásul ebben a szélben a két kormánylapátos megoldást sok előnyt nyújt számukra. Míg a többiek idönként lefetrengenek, addig a hollandok jól kézben tudják tartani a hajót.

Sok baj volt a halzolásokkal
A kreuzbójánál a az ABN egy előnye már három perc. A kalózok jönnek másodiknak, míg az ABN kettő a harmadiknak. Az ausztrálok az utolsóak, de csak kilenc emberrel mennek. Látszólag a Kalózok hajója az egyetlen, amelyik tudja a lépést tartani a két holland hajóval. Az Ericsson már megmutatta, hogy milyen gyors gyenge szélben, de ebben az erősben nem tudja a lépést tartani. Vajon mitől jobb a Kalózok hajója, mint a designtestvéreié?

Az egész bőszeles szakaszt 10 percen belül teljesíti az ABN AMRO ONE. Rettenetesen megy. Gyakorlatilag duplájára növeli az előnyét a többiekkel szemben a következő szakaszon. Még a Kalózok a másodikok, de a movistar feljön harmadiknak, míg az ABN kettő a 4., Brasil1 az 5. Ericsson a 6. és az Ausztrálok, akik időnként nem húznak spinnakert, az utolsók.

És természetesen ugyanott, ahol eddig a Kalózok elesnek ismét, a spinnakerük szanaszét és a rossz irányban képesek csak összeszedni magukat. Az Ericsson még egyet lereffel, mert eltörik valami a rendszerben. Mire a Kalózok magukhoz térnek, addigra elmegy az ABN kettő és a Brasil1 is. Így csak ötödikek.

A rendezőség rövidít és az ABN AMRO ONE (15:31:44) nyeri a futamot, hatalmas előnnyel. Második a movistar (15:38:24). ABN AMRO TWO, Brasil1 (15:41:56), Pirates (15:42:49) harcolnak a harmadik helyért a befutó előtt és a befejezés ebben a sorrendben is történik. Hatodik a sérült Ericsson (15:54:32) és hetedik a kilenc emberrel induló ING Real Estate Brunel (15:55:25)


Állás a második szakasz rajtja elött.

1

ABN AMRO ONE

15.0

2

Brasil 1

12.5

3

ABN AMRO TWO

12.0

4

Ericsson Racing Team

11.5

5

movistar

6.0

6=

ING Real Estate Brunel

5.0

6=

Pirates of the Caribbean

5.0