A VOR negyedik szakaszának második etapja gyenge szélben indult…

De nem kellett sokat várni ahhoz, hogy elinduljon a hullámvasút, hiszen alig értek ki a sziget takarásából a hajók, amikor már erős szélben és 5 méteres hullámokkal kellett megküzdeni a versenyzőknek.

A ráindításos rajt után pár órával a Camper vezetett, majd a Groupama vette át a vezetést, de végig fej-fej mellett haladtak a hajók. Eleinte mindenki kelet-délkelet felé nyitott, majd először a 6. helyen álló Puma fordult észak-keletnek, majd vissza és nem sokkal később az egész csapat is takkot váltott és vették Taiwan felé az irányt. Nem a legkönnyebb időt élik meg a versenyzők, hiszen a hullámzás sokakat tengeri beteggé tesz. A szemből jövő hullámok, az oldalról jövő áramlás és a majd’ 20 csomós szél okozta mozgást leginkább egy rodeo bikáéhoz hasonlítják a versenyzők, pláne ha az ember kimegy az árboc elé…

Taiwanhoz közeledve a Camper vezet, hozzá legközelebb a Groupama áll, pár mérfölddel észak-nyugatra, míg tőle nem sokkal távolabb a Telefonica hajója halad. Az Abu-Dhabi és a Sanya a két legdélebbi hajó, míg legnyugatabbra a Puma próbál felzárkózni, jó 15 mérföld hátránnyal.

A legnagyobb kérdés, hogy a hosszabb, északi útvonalat válasszák, ami ugyan több széllel kecsegtet, de majdnem 400 mérfölddel hosszabb, vagy a kétséges déli utat, ami rövidebb, de nem sok szelet ígér. Bár a szakasz még elég hosszú, valószínű ez lesz a döntő momentum az Aucklandig tartó szakaszon.




Fotó: volvo ocean race