Több lehetséges útja is létezik annak, hogy megnyerje valaki a Rolex Fastnet versenyét. Az egyik, hogy az a valaki legyen a leggyorsabb a 608 mérföldes távon, vagyis hogy elsőként kerülje a jelet Plymouth-ban.A vasárnapi küzdelem valószínűleg olyan lesz, mint egy sebességi párbaj a két hatalmas Maxi, a Skandia Wild Thing és az ICAP Maximus között.


© Daniel Forster
Egy másik lehetőség, hogy megnyerje valaki a Rolex Fastnetet az, hogy az illető az IRC handicap rendszerében nevez, így mind a 286 hajó előtt megnyílik a lehetőség, hogy megnyerje a versenyt. És 1979 óta ez a legnagyobb mezőny!



Míg az elméleti lehetőségek megvillantják minden hajónak a győzelem csillogását, addig a legtöbb hajó nem győzelmi reményektől túlfűtve érkezett Cowes-ba, csak szimplán azért, hogy részt vehessenek az egyik klasszikus óceáni versenyen. Egy csapat, amely az IRC győzelemért jött most el, az az újonnan vízrebocsátott ír TP52 Patches, melyet Eamon Conneely tulajdonol. Nagyon erős csapattal érkezetek: A kormányos a kétszeres olimpia érmes Ian Walker és csapattársa Shirley Robertson.



Annak ellenére, hogy a TP52 nem speciálisan az IRC szabályoknak megfelelően épült, handicap teljesítménye megdöbbentően versenyképes.



A Rolex Fastnet előző versenyének győztese is visszatér, a hobarti legénység 15 tagjából 11 itt lesz és a kormányos a Volvo Ocean Race-t is megjárt Jez Fanstone lesz.



Számos érdekes masina is jelen lesz, amely felboríthatja az előzetesen felállított dominanciát, így a 100 lábas maxik és nem kevésbé a Volvo Open 70-es, a Telefonica Movistar. A szkipper Bouwe Bekking és csapata tartja a 24 órás egytestű rekordot, 535 mérfölddel. Amivel gyengébbek a Maxiknál, az a hosszúságuk, de ezt pótolják az teljesítmény-súly arányban. Az Open 60-asok 14 fős mezőnye szintén nagysebességű rohanást ígér a Fastnet Rockig és vissza, számos Földkerülő specialistával, mint Mike Golding, Nick Moloney, Marc Thiercelin és Bernard Stamm.