November 5-én indul a Volvo Ocean Race 2011-2012-es évadának első szakasza, a spanyolországi Alicantéból a dél-afrikai Fokvárosba.


Az előző hétvégén ugyan már megkezdődött a verseny, hiszen lezajlott az első kikötői verseny. Szemerkélő esőben mentek ki a csapatok a rajtra, de mire eldördült a figyelmeztető jelzés, az eső elállt és 10-15 csomós szélben vághattak neki a hajók az up&down pályának. A hajók, amik jól elkapták a rajtot, szinte egyszerre érkeztek a kreuzbójához, ami után az Abu Dhabi vezetett és végig meg is tartotta a helyét a célig. A második körben sajnos igencsak legyengült a szél, így a rendezőség rövidítette a futamot, mert a csapatoknak igencsak küzdelmes volt a hajók mozgásban tartása.

Az eredmény:

1. Abu Dhabi Ocean Racing

2. Puma Ocean Racing powered by BERG

3. CAMPER with Emirates Team New Zealand

4. Team Sanya

5. Groupama sailing team

6. Team Telefónica

A csapatok a hétvégi kikötői pályaverseny után már csak a vitorlák kiválasztásával, a hajó szerelgetésével, élelmiszer csomagolással és az időjárás elemzésével töltik az idejüket, mielőtt nekivágnak a 6500 mérföldes útnak, amit kb. 3 hét alatt fognak megtenni.



Talán az egyik legfontosabb dolog a vitorlák kiválasztása, hiszen akár ezen is múlhat az első szakaszgyőzelem. Az időjárás előrejelzés ugyan sokat fejlődött az utóbbi pár évben, de még a legkifinomultabb modellek sem tudják 10 napnál tovább megjósolni a pontos időjárást, így a navigátoroknak ezen a hosszú, 20 napos etapon valószínű a napi időjárás előrejelzések alapján kell megtervezniük az utat.



A rajtig ugyan az elkövetkezendő napokra nem mondanak kellemes időt, de a rajt napjára már tisztul az idő és 10 csomó körüli keleties szélben rajtolhatnak majd a hajók.


Fotó: VOR