Jövő héten rajtol a Volvo Ocean Race 2011-12-es cirkusza az első In-port race-szel, azaz a kikötő közeli pályaversennyel.

Ezek a pályaversenyek viszonylag rövidek lesznek, 45-60 percesek és csak 11 fő lesz a hajón a média felelőssel együtt. Természetesen a kikötői futamok is értékelésre kerülnek, de itt mindig csak a megvert hajók száma számít. Ezeket a futamokat élőben lehet majd követni 2 és 3 dimenziós közvetítéssel.

A versenyre ez alkalommal viszonylag kevés számú résztvevő érkezett, mindössze 6 egység, bár a legtöbbön igen komoly nevek szerepelnek, így biztosan nem lesz hiány izgalmakban. Az esélyesebbek közé sorolható a Groupama, a Telefonica, a Puma és a Camper, de akár meglepetést is okozhat a Sanya, vagy az Abu Dhabi Ocean Racing.


groupama

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A mostani évadnak a 10 állomása: Alicante (ESP)-Fokváros (RSA)-Abu Dhabi (UAE)-Sanya (CHN)-Auckland (NZL)-Itajai (BRA)-Miami (USA)-Lisszabon (POR)-Lorient (FRA)-Galway (IRL). Az útvonal a verseny előző verziójához képest nem sokat változott, pár helyszínt cseréltek csak le, illetve a befutó került át Írországba.

A hajók a már megszokott 70 lábasok, némi finomításokkal és szigorításokkal a szabályokban. A súlyhatárt 14-14,5 tonna közé tették, a kíl bulbája maximum 7,4 tonna, ami 4,5 méter mélyen a víz alatt egy legalább 1900 kg-s uszonyon fog lógni. Mivel a verseny már nem csak a bőszeles rohanásokról fog szólni a déli óceánokon, több éles menetre számítanak. A nevezhető vitorlák számát a rendezőség a 24-ről 17-re csökkentette, ami még mindig soknak tűnik, bár a szakaszok számát eltekintve abszolút nem, hiszen egy szakaszra csak 1 nagyvitorlát, 3 orrvitorlát és 3 spinnakert vihetnek.

A verseny november 5-én rajtol Alicantéból és a 8 megálló után végül július elején fognak Galwaybe érkezni.


Fotó: Volvo Ocean Race



Forrás: www.volvooceanrace.org