A csapatok ezerrel száguldoznak Lorient felé, a felszerelés már alig bírja.

Kevesebb mint 500 mérfölddel a 8. szakasz vége előtt problémák jelentkeztek egyes hajókon. Nem csoda, hiszen a szél 20 csomóról időközben 30-40 csomósra erősödött az elmúlt nap folyamán.

Eközben szépen el is kezdték megdöntögetni a versenyen belüli 24 órás menetelések rekordjait. Az akkor még élen álló Telefonica 560 mérföldet durrantott el 1 nap leforgása alatt.




A Camper belső vezérlésen keresztül is tud 555 mérföldet naponta (

Hamish Hooper/VolvoOceanRace)

Az abszolút egytestű rekordot 596.6 tengeri mérfölddel az Ericsson 4 tartja, melyet az előző VOR szériában értek el.

A Groupama jelentett először komolyabb problémát, reffelés közben a nagyvitorlájuk maradt árboctetőn 20+ csomós szélben, így Brad Marsh hármoszor volt kénytelen felkúszni az igen zord időjárási körülmények között az árboc legtetejére, hogy leoldja a nagyvitorlát.

Yann Riou leírása szerint konkrétan a decken két lábon megállni már önmagában küldetés! A reffelés olyan jól sikerült, hogy teljesen le kellett ereszteni a grószt, majd kurtítva visszahúzni. Ez

a mutatvány 2 órán át tartott, amivel 10 mérföldet vesztett a francia csapat visszaesve a második helyről a negyedikre.

Várható volt, hogy lesznek még gondok, ekkora terhelést komolyabb károk nélkül ritkán bírnak ki a hajók huzamosabb ideig. A Telefonica sajnálatos módon az első helyről volt kénytelen délkeletnek ejteni, miután egyik kormánya eltörött. Egy órán keresztül 25 csomóról 5 csomóra kellett lassítaniuk. a javítás óta ismét gyorsulnak a közel 40 csomós szellőben! Az első négy hajó 4 mérföldön belül!!! Holnap befutnak!


http://www.volvooceanrace.com/en/racetracker/rdc.html