Az amerikai Puma csapata nyerte a VOR 5. szakaszát.

20 nappal korábban valószínűleg még senki sem gondolta Aucklandban, hogy a befutóban, a brazíliai Itajaí városában mindössze 12 perc választja majd el az elsőt a másodiktól.

Annak, hogy ez megtörténhessen, hatalmas adag szerencsére volt szüksége a Telefonica csapatának, egyrészt mert a frontok folyamatosan az ő malmukra hajtották a vizet és rövidebb utat, gyorsabban tettek meg az élen állóknál, másrészt a francia csapat 2 nappal korábbi árboctörése is megkönnyítette dolgukat.


VOR120404_Riou047.jpg

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A franciák jelenleg a kb. 1000 kilométerre található Punta del Este kikötőjében értelmezik újra hajójukat a törött árbocdarabokból, ugyanis még van idejük befejezni az ötödik szakaszt a harmadik helyen. Ehhez a kettétört árboc nagyobbik feléből eszkábálnak ideiglenes árbocot, mivel a tartalékárbocuk Hollandiában volt és az előrejelzés gyenge szelet jósolt a hátralévő napokra.

A másik három hajó közül kettő továbbra is Dél-Amerika túloldalán vesztegel, míg a Sanya egy tanker fedélzetén érkezik már csak célba.



Frisstés:


Időközben útnak indult a Camper és a Groupama csapata is. Utóbbi a legénység négy tagját parton hagyta, azaz Phil Harmer, Laurent Pagès, Thomas Coville és a navigátor Jean Luc Nelias nélkül indultak 600 mérföldes útjukra. A Camperre nagyobb falat vár, nekik még 3000 mérföld van vissza, igaz az ő árbocuk még peckesen áll, mégis sanszos, hogy csak a negyedik helyre lesznek jók.


Fotó: Paul Todd és Yann Riou/Volvo Ocean Race