A 11. napon 3 hajó halad együtt az élen. A Puma, a Telefonica és a Camper.

A rajt után állt az élre a Puma az Itajai szakaszon és után már csak rövid időre engedte előre vetélytársait.

Az itajai rajtnál komoly hibát követett el a Groupama. Egy rossz vitorlaválasztás miatt viszonylag jelentős hátrányt szedtek össze, ugyanis mielőtt még elindulhattak volna Miamiba, körözniük kellett egyet a brazil vizeken és a választott orrvitorla becsavarása az egyes manővereknél rendkívűl lelassította a franciákat. Itt kezdődött vesszőfutásuk. Taktikailag már hasonlóan gondolkoztak, mint a spanyolok, de nem tudtak elég sebességet generálni a nyílt óceánon és folyamatosan szakadoztak le a többiekről.

A Telefonica és a Groupama keletnek tartott, míg a Camper és az Abu Dhabi a part mellett, azaz nyugatabbra tartott északnak. A Puma a középutat választotta és ez be is jött nekik. Miután megkerülték Cabo Brancot, Dél-Amerika legkeletibb csücskét, a Puma már magabiztosan vezetett. A mezőny két széle összezárt, amiből a Camper jött ki második legjobbként, keletről a Telefonica harmadikként. Ugyan nem volt nagy előnye az amerikaiaknak, de miután a mezőny kihalzolt nyugatnak, a Puma húzta legtovább a takkot és a lepörgésekkel és az extra széllel hétfő reggelre a csücsöknél mért 3 mérföldes előnye 25 mérföldre nőtt.



A Camper és a Telefonica aztán beejtett az amerikaiak mögé és jobb tempót is diktáltak az élenállónál; a Puma többször futott egy-egy felhősebb területre, ahol nagyon gyenge szél fogadta. De ezekkel a hajókkal már az Egyenlítő régebben trükkösnek számító – szélhiányos – környezete sem a régi. Úgy gázolt át a mezőny ezen a zónán, mintha ott sem lett volna. A Puma ugyan még vezet pár mérfölddel, de a Camper és a Telefonica erősen küzd az elsőségért.


Fotó: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race