A Balatonfüredi Yacht Club, az április végi J/24 és Melges24 Flottabajnokság, valamint a Tolnay Kálmán László Emlékverseny után, május 28-29-én a Dragon osztály számára alapított Németh István Emlékverseny rendezésével folytatja az eseménydúsan indított versenyszezont.

A hagyományt ápolva, az idei évben immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a résztvevők az egyesület híres dragonosa, Németh István munkássága és eredményei előtt tisztelegnek.

Fiatal korában hajóépítést tanult a Hajógyárban, nyaranta pedig többféle hajón matrózkodott, pl. Menckheim Báró, Talizmán. A háború után a sok névváltoztatáson átment vitorlás klubokban (Balatonfüredi Sport Club, Balatonfüredi Hajózási Sport Egyesület, Balatonfüredi Vasutas és Hajós Sportkör) sportfelelős volt. Mindeközben Star osztályban – főleg Fekete Józseffel – eredményesen vitorlázott, válogatott kerettag is volt. Később Dragonozott is, majd a Nemere II-vel 1951, 1953 és 1955-ben (társaival együtt) Kékszalagot nyert. Az 1955-ös versenyen felállított pályacsúcsát 57 évig nem sikerült megdönteni. Az 1953-ban Olsztynban rendezett nemzetközi versenyen kísérő, 1955-ben Londonban az IYRU Közgyűlés magyarországi delegáltja. 1952-56 között az Országos Társadalom Vitorlás Szövetség elnöke, majd az MVSZ elnökségi tagja. Munkás éveinek utolsó szakaszában a Hajógyár Sporthajó Üzemének vezetője volt. A Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagja (1992). (Forrás: Dulin Jenő – A magyar vitorlázás története)



A Dragon fahajók balatoni története 1955-ig nyúlik vissza, amikor megépült az első, a Triton, amellyel a mai napig versenyeznek. A következő években, a balatonfüredi Hajógyárban folyamatosan készültek a fahajók, 1972-re már harminc dragon vitorlázott a Balatonon. Miután az osztály elvesztette olimpiai státuszát, nem készítettek több fahajót Magyarországon, és emiatt a flotta népszerűsége is lankadni kezdett. Az újabb fellendülés az 1990-es években következett, amikor megkezdődött az első műanyag Dragonok hazai gyártása, szintén a balatonfüredi Hajógyárban. Azóta a hajóosztály töretlenül fejlődik, az évente szép számú résztvevővel zajló Országos Bajnokságok és egyéb események mellett nemzetközi versenyek rendezése is zajlik a Balatonon.



Az osztály 2010. évi magyarországi rendezésű Európa-bajnoksága után két év múlva újra a Balatonon üdvözölhetjük a nemzetközi Dragon versenyzőket. A Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Dragon Osztályszövetség közös rendezésében 2018. május végén, a Balatonfüred előtti vizeken zajlik majd a Dragon Európa-bajnokság. A rendező egyesület, korábbi sikeres nemzetközi versenyeinek mintájára, az osztállyal együttműködve célzott felkészülési programot hirdetett, ezért idén és jövőre is hasonló időpontban tervezzük a Németh István Emlékverseny lebonyolítását.



A hat futamosra kiírt ranglista versenyen – amely az egy héttel később megrendezésre kerülő Országos Bajnokság előtti utolsó felkészülési esemény – up-and-down pályán versenyeznek majd a hajók. A versenyrendezőség, amely vezetésére Böröcz Bencét kértük fel, ötven perces futamok lebonyolítását tervezi. Az esemény sportszerűségét az osztály hazai eseményeivel jelentős tapasztalattal bíró Tusnai Gabi vezette óvási bizottság munkája segíti. Az eredményszámításnál legalább négy megrendezett futam esetén a legrosszabb pontszám kiejthető. A verseny győztese egy évig őrizheti majd a Németh István vándordíjat.

A Németh István Emlékversenyre a VIHAR rendszerben online vagy a helyszínen lehetséges nevezni. A 2016. május 24-ig online nevező egységek kedvezményes nevezési díjat fizetnek. A helyszíni nevezés az első versenynap reggelén, a Balatonfüredi Yacht Club klubszobájában működő helyszíni versenyirodán 7:30-9:00 óra között lehetséges.


Fotó: Mag, Szántó