kis Ópések és nagy Dragonosok egy jó hangulatú versenyen

Az elmúlt hétvégén egy kiváló hangulatú versenyen egy pályán, de egymást mégsem zavarva versenyezhettek egymással az Optimist és a Dragon osztály versenyzői a hetedik alkalommal megrendezett HYC Kupán. A legsikeresebb család – noha ezért különdíj nem járt – kétségkívül a Kis-Szölgyémi família lett: amíg Fecó, az édesapa egy második helyezést ért el a „nagyok között”, addig Soma a serdülők közt ugyancsak egy ezüstöt, Luca pedig a lányok közt egy bronzot vihetett haza.

A Dragon osztály számára hagyományosan a tavaszi szezon kezdetét jelző versenyre ezúttal 11 hajó gyűlt össze, ami jól mutatja, hogy az osztály megkezdte a felkészülést a júniusi magyar bajnokságra. Gömbös Lóránd ezúttal nem indult a regattán, hanem rendezőként jegyezte a versenyt. Szombaton a leállós 6-8 csomós délkeletiben három futamot sikerült rendeznie, amivel a maximumot sikerült kihozni napból.

A Dragonok közötti éles küzdelmet jól mutatta, hogy mind a három futamot más nyerte: az elsőt a Freyja, a másodikat a Johanna, a harmadikat az Ultramarin. Mivel vasárnapra nem sok szelet jósoltak, várható volt, hogy a végső győztes is ezek közül a hajók közül kerül majd ki.

Az Optimistek is nagyon jó hangulatú csatát vívtak, s a fiatalok harci kedvét a kiírt pénzdíjak is magas szinten tartották. Öröm volt azt is látni, hogy a versenyen sok kezdő fiatal is megjelent, akik számára ez a regatta jó felkészülési lehetőség a komolyabb megmérettetésekre.

A Hungária Yacht Club, Gömbös Lóránd és családja valamint önkéntes segítőik ezúttal is nagyon kitettek magukért. A résztvevőket a parton fantasztikus vendégszeretet, Lóri kiváló tihanyi borai (na jó, Figula Mihály is besegített kicsit), rendkívül ízletes sóletje és rakott krumplija várta a futamok után. Nem csoda, hogy szívesen maradt mindenki a baráti beszélgetésre egy-egy fröccs, pohár sör vagy kóla mellett.

Vasárnap hosszú parti halasztás következett, amelynek végén „Gömbi” 12 óra tájban vízre parancsolta a mezőnyt, és a csíkos, leállós, igazi nyári balatoni kánikulai napra emlékeztető szélben végül egy majdnem két órás pályát tűzött ki. Sajnos a szélmérő mutatója ritkán kapaszkodott 3 csomó fölé, így igencsak speciális képességekre volt szükség a jó eredmény eléréséhez. A csíkról csíkra vitorlázás ezúttal Andorka Rudolf csapatának sikerült a legjobban, akik az Ultramarinnal utcahosszal nyerték a futamot. Összetettben mind Náray Vilmos Freyja-csapatának, mind Kis-Szölgyémi Ferenc Johannájának az Utramarinhoz hasonlóan 6-6 pontja volt, ám a két futamgyőzelem révén az Andorka Rudolf – Horgos Tamás – Káptalan István hajó révén a Hungária Yacht Club ezúttal otthon tartotta a kupát.

Az eredményhirdetésen adták át a Dragon osztály Tátorján vándordíját is, amelyen a téli Dragon tenisztornán és a HYC Kupán együttesen legjobb eredményt elérő csapat nyer el. Ezúttal a díj Hónig Péter csapatának, a Scyllának jutott, akik januárban elsők lettek a tenisz csapatversenyben, most pedig az ötödik helyen végeztek.

Az Optimistek között Rédling Balázs (Procelero SE) minden futamot megnyerve lett a legjobb. A serdülők versenyében – nomen est omen – Izsák Szabolcs (Kereked) győzött, a lányok között az első a szintén Procelerós Barsi Lívia.

Az eredmények itt találhatók: ht

tp://hyc.hu/upload/eredmeny_hyc_2016.html

Fotók pedig elérhetők itt:


https://picasaweb.google.com/114772626868449521553/6287004247135344961