Sportos szélben repültek vasárnap a vándormadarak Agárdon

Remek időben, sportos szélben vitorlázott vasárnap négy futamot az V. CWS-boco Kielzugvogel Europe Cup mezőnye Agárdon. Az első helyen a papírformának megfelelően Alfons és Christl Huber végzett. A szombati gyengeszeles napot túrázással, a hajók beállításainak finomításával, csapatépítéssel töltötte a mezőny. A verseny főtámogatója a CWS-boco Hungary Kft. volt, az osztály stratégiai partnere a North Sails, és a márkát képviselő Lineplex Kft., valamint a Yacht Klub Agárd, amely kezdettől fogva a hajóosztály anyakikötője is egyben.

Ebben az évben ötödik alkalommal kezdte a magyar és az európai Kielzugvogel mezőny a versenyszezont Agárdon. A Magyar Kielzugvogel Flotta Egyesület által szervezett kétnapos verseny a kiírás szerint szombaton délben halasztással kezdődött. A tavon szinte teljes volt a szélcsend, legfeljebb egy-egy csíkban volt némi légmozgás, egyébként az előrejelzéseknek megfelelően. Így a rendező Héjj Ádám megkímélte a csapatokat a vízen ácsorgástól. A mezőny egy része azonban a Hosszútisztáson látható élénküléstől felvillanyozva “kivágtatott” a vízre, egy kis gyengeszeles edzésre, a gyengeszeles beálíltások ellenőrzésére. Jó alkalom volt ez arra is, hogy a főszponzor, a CWS-boco Hungary Kft. a vitorlázás iránt láthatóan lelkes érdeklődést mutató képviselői a vízen ismerkedhessenek meg ezzel a remek, sportos, kétszemélyes hajóval. A délutáni várakozás versenyzésre alkalmas szelet ugyan nem hozott, de annyira mozgott a levegő, hogy a flotta nekivágjon egy tókörnek. Az Yacht Klub Agárdból, a Vaskapu felé vettük  az irányt, majd a Cserepes sziget mögött bújtunk ki a Nagytisztásra, ahol továbbra sem fújt, így visszatértünk a kikötőbe a napsütéses, verőfényes túra után.



Vasárnapra viszont bíztató volt az előrejelzés, sportos 15-20 csomós keleti szelet ígértek, eső nélkül. Ez volt azon kevés napok egyike, amikor a meteorológusok, legalábbis a windfindernél hiba nélkül eltalálták a jövőt. A 10 órás rajtra már friss szél fújt a Nagy-tisztáson, olykor még a nap is kisütött. Alfons Huber és felesége Christl, akik az első agárdi versenyen is már itt voltak, és nagyon lelkesen képviselik, segítik a magyar kzv-seket, ezúttal sem talált legyőzőre, bár az abszolút második helyen végző Sipos Péter és Antal István több alkalommal is, mindjárt az első cirkálószakasz végén a bójavételnél megelőzte őket, igaz Alfons a hátszeles menetben gyorsan visszavette a vezetést. A német házaspár zsinórban három futamgyőzelmet könyvelhetett el, a negyedik futamot ezért már a vízen kiejtették és visszatértek a kikötőbe, miután az első helyüket elvenni már nem volt esély. A további dobogós helyekért azonban komoly harc folyt. A tavalyi flottabajnokságon ezüstérmes Visy Gergely, és testvére Visy Márk, a Boszival üldözte Sipiéket, és a Calypso is végig versenyben volt Hlavay Richárddal és Belley Lászlóval a fedélzetén. A Hegedűs Léna, Szemenyei Csaba kettős is ott loholt a nyakukon, nagyon szépen vitorlázva be is húztak két negyedik helyet. Az első négy magyar egység között szinte végig nyitott volt a küzdelem, komoly taktikai csaták zajlottak egy-egy jobb pozícióért, ahogyan az egy rendes one-design mezőnyben megszokott. A kétkörös, nagyjából 35-40 perces futamok során körönként is változott a sorrend. A mezőnyben vitorlázó idősebb részben, vagy teljes egészében fa “zufik” külön versenyt vívtak. Ebben a körben Kollár Miklós és Puskás Bendegúz volt a legerősebb, a Wenngut-tal, közvetlenül mögöttük Horváth András és Berger Miklós a tó talán legöregebb, de egyik legszebb vándormadarával a Shantival, illetve Kovács István és Nyerges Tamás, a Vendellel.



Az időjárás igazán kegyes volt a mezőnyhöz, irányát tekintve szokatlanul stabil volt a keleti szél ezen a délelőttön, olykor azért nagyokat rúgva, főleg az utolsó két futamon, bőven voltak már 20 csomó fölötti rúgások, erősödések.


Abszolút végeredmény:

1. Alfons Huber, Christl Huber

2. Sipos Péter, Antal István

3. Hlavay Richárd, Belley László


Magyar sorrend:

1. Sipos Péter, Antal István

2. Hlavay Richárd, Belley László

3. Visy Gergely, Visy Márk

További részletek, képek videók az egyesület oldalán a www.kzv.hu oldalon, vagy a Magyar Kielzugvogel Szövetség facebook oldalán.