Elkezdődött a 2010-2011-es ISAF világkupa sorozat az ausztráliai Sail Melbourne versennyel.

Talán a nagyhajós sztárokat jobban becsülők nem értenek vele egyet, de ha nem a 2 legjobb vitorlázó, akkor a 2 legjobb dingis is részt vesz a regattán Ben Ainslie és Tom Slingsby személyében. Míg előbbi négy olimpián 4 érmet (1 ezüst, 3 arany) szerzett, utóbbi idén az Év vitorlázója lett. Komoly ellenfelekkel kell nekik megküzdeniük, hiszen a brit válogatott (Ed Wright, Giles Scott, Andrew Mills) Finnben mindig az első 10-ben végez. Laserben a világranglista 2. helyezett Paul Goodison nehezíti meg Slingsby dolgát. A 470-es Matthew Belcher és Malcolm Page is címvédésre készül. Az olimpiai és paralimpiai osztályok mellett a férfi Laser radial, Laser 4.7, Optimist, Cadet, 29-er, 420 és ifi RSX-ben zajlik a verseny.

Az első nap lassan kezdődött, hiszen az 1 órára kiírt rajthoz a 4 csomós szél kevésnek tűnt, így parti halasztást húztak a rendezők a döglesztő melegben. Jót tett ez a helyi vendéglátó egységeknek, hiszen az erős napsütés elől mindenki próbált bemenekülni valahova. Egyesek a facebook profiljukat frissítették, könyvet olvastak vagy a csapattársakkal és riválisokkal beszélgettek.

Később a rendezők stabilnak találták már a szelet a versenyzéshez, így vizre parancsolták az osztályokat, de csak 7-ben tudták befejezni a futamot. Az ausztrálok nagy reményei közül is páran a rossz oldalon ragadtak, így nem sikerült a jó kezdés. Tom Slingsby egy rossz bójaválasztásnál a kapunál egy lavórban ragadt, míg a 49es páros Nathan Outheridge és Iain Jensen egy jó rajt után kaptak pár fordulót az arcukba, amitől teljesen megálltak és nem tudtak mihez kezdeni már. A szél elég foltos volt, néhol trapézolva haladtak, míg máshol kuporogva álltak a hajók. A 470eseknél ugyan a férfi és a női mezőny egyszerre rajtol, de külön vannak értékelve. Az osztrákok női párosa majdnem megnyerte a futamot, de végül a helyieknek sikerült az utolsó szakaszon megelőzni őket így Matthew Belcher és Malcolm Page keresztezte először a célvonalat.

Második nap már jobban kezdődött, hiszen volt seabreeze, ami ugyan nem teljesen alakult ki, így elég foltos volt, ami megnehezítette a versenyzők dolgát, könnyen a rossz helyen lehetett ragadni. Reggel a 470-esek, a 49-esek és a Radiálosok versenyeztek, míg délután az RS:X, a Finn és a Laser.

Jól kezdett az osztrák Delle Nico és Nikolaus Resch 49esben, hiszen 2 ponttal vezetnek az új-zélandi Peter Burling és Blair Tuke előtt, akik az egyik futamban elindultak egy 3. körre a vezető helyről, miután vették a kaput és csak miután az utánuk jövő 2 nem élesedett fel látták, hogy hibáztak és végeztek a 3. helyen a 2 körös futamon.

Radiálban a kínai Zhang Dong Shuang vezet a holland Bouwmeester előtt, míg harmadik helyen Sara Winther áll új-zélandról. Bouwmeester nyilatkozta: „Nem úgy jöttem ide, hogy úgyis nyerni fogok. Minden egyes versenyen tanulni akarok valamit és örülök, hogy mindig más-más körülmények között versenyzünk.”

470 nőiben folytatták jó szereplésüket az osztrákok, a tegnapi futamgyőzelem után két második és egy első hellyel állnak az élen továbbra is. Második helyen követi őket 5 ponttal lemaradva a német Annina Wagner és Marienne Steinherr a kínai duó Hui men Feng és Li zhu Huang előtt 3 ponttal.

A férfiaknál is az élen maradt a vezető ausztrál egység egy harmadik egy második és egy első helyezést követően. 2 ponttal lemaradva az amerikai páros Stuart McNay és Graham Biehl a második, míg az osztrák Matthias Schmid és Florian Reichstaedter a harmadik helyen várja a folytatást.

A szörfösök gyenge szélben pumpálnak, hogy előre tudjanak haladni. Ez egy olyan technika ami rengeteg energiát és jó technikát igényel, így naponta csak 2 futamot rendezhetnek. A gyenge szél a hong-kongi és a kínai versenyzőknek feküdt a legjobban, a nőknél csak az ausztrál Jessica Crisp volt képes felvenni velük a versenyt egy második és egy harmadik helyezést elérve. Férfiaknál az ázsiaiakat nem tudták megverni, így első a Leung Ho Tsun Andy Hong-Kongból, aki Aichen Wang előtt kínából és honfitársa Chenk Kwok Fai előtt vezet.

Tamások napja volt a lasereseknél és a finneseknél, hiszen Laserben Tom Burton 2 futamot is megnyert a 3ból, míg Tom Slingsby is nyert egyet a második és harmadik helyezése mellé. Tom Burton vezet a brit Nick Thompson előtt, míg őket követi Slingsby.

Finnben nagy a verseny, mindhárom futamot más nyerte Giles Scott, Thomas Le Breton és Ed Wright személyében, de mégis az amerikai Zach Railey vezet, aki következetesen két második és egy negyedik helyezéssel áll az élen. Ben Ainslie, aki előző héten Match Race világbajnok lett, csak a 6.

A verseny harmadik napján egy erős hideg front halad át Melbourne környékén így már délelőtt lelőtték a napot, a viharos szél miatt.