Már csak kevesebb, mint 4 nap van a Rolex Sydney Hobart rajtjáig. A rekord megdöntése az előrejelzés miatt nem valószínűsíthető – a Maximus egyik tulajdonosa szerint csak ábránd.


Nagyok egymást közt © Carlo Borlenghi / Rolex
Csak vízre került a Charles St Clair Brown által tulajdonolt új–zélandi 30 méteres maxi, ám Brown szerint sok apró tuningolás maradt a hátralévő napokra, melyeket előreláthatólag a hajó a vízen tölti majd el.



„Sajnálatos módon a partnerem ügyfelei irányában kötelezettségeink voltak a mai nap folyamán, amelyet így megosztottunk, vagyis valójában nem sokat vitorláztunk,” mondta. „Arra volt elég időnk, hogy pár vitorlát kipróbáljunk, és kicsit állítgassunk a riget, amellyel még sok dolgunk lesz. Pokolian sok.”



Brown elmondta, noha a korai előrejelzés szerint kemény időjárásra számíthatnak, ami messze van az ideálistól a 30 méteres maxik számára, bízik abban, hogy a Maximus kitart.



„Ez egy óceáni verseny és képesek vagyunk kezelni az ilyen típusú körülményeket is, de az erős déli szél és amivel ez párosul, eléggé nehézkes lesz a hajón, minden hajón. A dolog arról szól majd, hogy a hajót egyben tartsuk és óvatosan vitorlázzunk, játszva a százalékokkal.” (*itt bizonyosan a biztonság – bevállalás arányára utalt Brown – a szerk.)



Brown egyetértett abban, hogy a VO70-esnek kedvez ez az idő: „Úgy gondolom, hogy az idő ideális a Volvo 70-esnek, ráadásul Földkerülő versenyzőkről van szó. A nagy jachtokkal (a 30 méteres dögökkel) az a probléma, hogy lelassulnak a nagy hullámokon.”



Brown azt is elárulta, hogy a legnagyobb csalódottságot számára az okozza, ahogy a Maximus nem fenyegeti a verseny rekordját. „Szomorú tény, hogy határozottan nem rekorddöntögető az előrejelzés szerinti időjárás, a mi célunk pedig pont az volt, hogy új rekordot állítsunk fel. Így pedig nem lesz esélyünk.”



„Nem azért építettük ezt a hajót, hogy majd a besorolásban nyerjünk. Számunkra minden az abszolút győzelemről szól. Ha egyszer egy maximális hosszúságú jachtot épít az ember, akkor nem agonizálhat a besoroláson, mert arról kell szólnia számára a dolognak, hogy ér be elsőként.”



Brown elmondta, hogy ő és a Wild Oats XI is komoly kihívásra számít a Skandia részéről.



„A Skandiát teljesen újrakonfigurálták, kissé nagyobb nagyvitorlát is kapott, mint a miénk, új árboca és új kílje van. (*az egyik régit egyszer már elhagyta – a szerk). Mi lenne az oka, hogy lassabb legyen a Skandia, mint mi vagyunk?!”



A Tazmánia felöl érkező délies irányú szél erős hullámzást generálhat a New South Wales partjainál kedden délután és szerdán.



Jim Gale nyomán