Az Atlanti-óceánt nyugat-keleti irányban átszelő verseny, melyet nyitott 60-as IMOCA egyárbocosoknak rendeznek, november 30-án indult a brazíliai Salvadorból és az első hajó várhatóan december 18-án érkezik a franciaországi La Rochelle-be.

A versenyt a Grand Pavois szervezet rendezi, együttműködve a Poitou-Charentes régióval, a charente-i tengerészeti hivatallal és a Bahiai kormánnyal. A Défi Atlantique a következő Vendée Globe minősítő versenye. 10 vitorlázó indult a 6560 km-es viadalra.


Minden versenyző egyenlő feltételekkel indul a Vendée Globe szabályai alapján, ahol a verseny indulása előtti évben minden vitorlázónak legalább egy egyszemélyes transzatlanti versenyen kell résztvennie. A Défi Atlantique biztosítja ezt a lehetőséget és elég idő marad még a Vendée Globe-ra való felkészülésre a következő hónapokban. Erre az új versenyre ugyanazok a szabályok  érvényesek, mint a Vendée Globe-ra: csak nyitott 60-as egyárbocosokkal lehet nevezni, megállás nélküli, nincs előre megállapított útvonal és külső segítség, és természetesen egykezes.

Eredetileg 9 versenyző vesz részt ebben az első nyugat-keleti irányú transzatlanti versenyben, mely a Föld mindkét félgömbjét érinti. A Défi Atlantique a leghosszabb kétkezes verseny a versenynaptárban, légvonalban 6560 km a rajttól a célvonalig. Ez az első alkalom arra, hogy a vitorlázók felmérjék egymás teljesítményét egykezes „üzemmódban” úgy, hogy 20 napig a leendő ellenfeleik ellen versenyeznek.


A Défi Atlantique: egy különleges és összetett verseny.



A valamivel kevesebb, mint 6560 km-es táv a valaha leghosszabb a kétkezes versenyek történetében. Túlnyomórészt széllel szemben kell majd vitorlázni a déli félgömbön található Salvadortól kezdve és meg kell küzdeni az ott uralkodó szelekkel és áramlatokkal. Azok a hajók, amelyek megküzdenek az akadályokkal, vagyis a szélcsendekkel, az Azori-szigetekkel, a déli és északkeleti passzátszelekkel, az atlanti viharokkal és a Vizcayai-öböl változékony szeleivel, már egy lépéssel közelebb kerülnek a Vendée Globe-hoz. Jegyezzük meg, hogy ez ugyanaz az útvonal és ugyanazok az időjárási feltételek, amelyekkel a versenyzők a Vendée Globe utolsó szakaszán találkozni fognak, így ez a legjobb próba mind a versenyzők, mind a hajók számára.