Kétszer nyerte meg az Investec Loyal az idei Sydney-Hobartot.

Hatalmas csatát hozott a 2011-es Rolex Sydney-Hobart, annak ellenére, hogy szinte mindenki a Wild Oats XI sokadik, sima győzelmét tippelte.

A Wild Oats XI a második estéig tartotta magát, aztán a gyengécske szélben Anthony Bell hajója, egy másik maxi az Investec Loyal ugrott az élre a Bass-szorosban és vette át a vezetést az időrekorder ötszörös győztestől. A két hajó egymástól 20-30 mérföldre helyezkedett kelet-nyugat irányban, ami komolyan megmutatkozott a szélben és amíg az Investec Loyal 14 csomós sebességet diktált, addig a Wild Oats XI csak 9 csomós tempóval haladt. Így az IL 5-6 mérföldre növelte előnyét közel egy óra leforgása alatt.




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

Másnap kora reggel újra vezetett a Wild Oats XI, de ismét gyengülni kezdett az éjszaka fel-feltámadó szél. Tazmánia délkeleti csücskénél 72 mérföldre a befutótól offshore párosverseny alakult ki a két hajó között.

Megjegyezném, hogy a legszorosabb befutó a verseny történetében az 1982-es, amikor mindössze 7 másodperc választotta el a győztes Condor of Bermudát a második Apollotól.

Végül 2 nap 6 óra 14 perc után az Investec Loyal futott be elsőként a Wild Oats XI előtt, mindössze 3 perccel megelőzve vetélytársát.  Ám a dráma ekkor kezdődött, a rendezőség óvást nyújtott be a győztes ellen, mivel szerintük az ABC Tv-társaság helikopterétől szereztek információt az ellenfél aktuális vitorlázatáról.




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

Az óvástárgyalás három órán át zajlott.  Az óvást azzal zárták le, hogy a győztes nem jutott előnyhöz a kommunikáció révén, az Investec Loyal taktikusa csupán a Wild Oats XI nagyvitorlájának állapota felöl érdeklődött (az első éjjel viharos szélben vitorlázott a mezőny), a taktikus egyben az adott vitorlamárka kereskedője is.

Tavaly is óvta a rendezőség a győztest, akkor helytelen rádióhasználat miatt, de akkor is bukott az óvás.

Az összetett handicap győztese idén a Loki.




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!




Fotó: Rolex/Kurt Arrigo – Daniel Forster